Prosty kajmak orzechowy

skadniki

  • 100 g napoju roślinnego

  • 80 g gładkiego masła orzechowego (lum masła z nerkowców*)

  • 60 g cukru trzcinowego

  • 60 g margaryny roślinnej

  • szczypta soli

*Jeżeli nie chcesz aby karmel był mocno orzechowy – możesz użyć masła z nerkowców.

WYKONANIE
1. Napój roślinny, cukier, sól i masło orzechowe umieszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy.
2. Rondelek umieszczamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, nieprzerwanie mieszając. Gotujemy całość (mieszając od czasu do czasu) przez około 15 minut, uważając, aby nic się nie przypaliło. Pod koniec gotowania najlepiej zmniejszyć gaz, ponieważ kiedy masa jest już gęsta – łatwiej ją przypalić. Po tym czasie wszystko powinno ładnie się połączyć i znacząco zgęstnieć. Masę gotujemy do momentu, kiedy uzyskamy bardzo gęstą konsystencję (mniej więcej przypominającą bardzo gęsty budyń).
3. Do tak przygotowanej (gorącej jeszcze) masy, od razu po wyłączeniu kuchenki, dodajemy margarynę i całość mieszamy do momentu całkowitego jej rozpuszczenia. Masa na początku może sprawiać wrażenie zwarzonej, ale spokojnie – mieszamy dalej.
4. Tak przygotowany karmel pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
5. Gotowy karmel możemy wykorzystać np. do sernika z kajmakiem lub tarty z kajmakiem i porzeczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.