Mazurek z orzechowym kajmakiem i czekoladą

SKŁADNIKI na kruchy spód

  • 140g mąki pszennej

  • 80g magazyny roślinnej

  • 45g cukru pudru

  • szczypta soli

WYKOANNIE KRUCHEGO SPODU 
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych). 
2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli będzie zbyt suche – dodajemy odrobinę margaryny. 
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy. 
4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okrąg lub kwadraty o średnicy 18 cm (na przykład za pomocą rantu od tortownicy). 
5. Z pozostałego ciasta lepimy obręcz do mazurka. Ja zazwyczaj biorę kawałek ciasta, formuje dwa rulony i splatam w spiralę. Można także zrobić jeden grubszy rulon. Tak przygotowane boki układamy na obwodzie wyciętego spodu.  
6. Spód mazurka nakłuwamy widelcem i całość wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
5. Schłodzoną tartę pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

Składniki na nadzienie

  • Karmel z TEGO przepisu

  • 100g gorzkiej czekolady

  • 100g dowolnego napoju roślinnego

  • 1 płaska łyżka cukru

WYKOŃCZENIE
1. Przygotowany karmel wykładamy na wystudzony kruchy spód i wygładzamy tak aby uzyskać gładką warstwę karmelową. Przed zrobieniem warstwy czekoladowej warto umieścić mazurek na
2 godziny w lodówce lub na 30 minut w zamrażalce aby karmel mógł porządnie stężeć.
2. Czekoladę drobno siekamy i umieszczamy w misce.
3. Napój roślinny wraz z cukrem podgrzewamy w rondelku do momentu kiedy cukier się rozpuści a mleko zacznie wrzeć.
4. Gorącym mlekiem zalewamy czekoladę. Całość mieszamy do momentu kiedy czekolada się rozpuści.
5. Tak przygotowaną czekoladę wylewamy na warstwę karmelową mazurka.
6. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.