Mazurek czekoladowy z kajmakiem i konfiturą porzeczkową

Przepis na mazurek o średnicy 18 cm.
Uwaga! W przepisie wykorzystujemy karmel, który należy przygotować dzień wcześniej z TEGO przepisu.

Składniki na spód cZEKOLADOWY

  • 140g mąki pszennej

  • 80g margaryny roślinnej

  • 45g cukru pudru

  • 20g kakao

  • szczypta soli

WYKOANNIE SPODU CZEKOLADOWEGO
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych).
2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli będzie zbyt suche – dodajemy odrobinę margaryny.
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy.
4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okrąg o średnicy 18 cm (na przykład za pomocą rantu od tortownicy).
5. Z pozostałego ciasta lepimy obręcz do mazurka. Ja zazwyczaj biorę kawałek ciasta, formuje dwa rulony i splatam w spiralę. Można także zrobić jeden grubszy rulon. Tak przygotowane boki układamy na obwodzie wyciętego okręgu.
6. Spód mazurka nakłuwamy widelcem i całość wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
5. Schłodzoną tartę pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

DODATKOWO

  • Kajmak z TEGO przepisu (lub prostszy z TEGO – bez rozpuszczania cukru na sucho)

  • 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

  • 3 łyżki soku z cytryny (lub więcej/mniej wedle uznania)

WYKOŃCZENIE
1. Konfiturę z czarnej porzeczki umieszczamy w małym garnuszku wraz z sokiem z cytryny. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając.
2. Kiedy konfitura nabierze płynnej konsystencji, całość zagotowujemy. Gotujemy, cały czas mieszając przez około 7 minut lub do momentu kiedy całość ponownie lekko zgęstnieje a nadmiar płynu odparuje. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstego jogurtu. Wtedy konfiturę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do delikatnego wystudzenia.
3. Na spodzie mazurka rozsmarowujemy warstwę kajmaku.
4. Na kajmak wykładamy konfiturę porzeczkową.
5. Całość wkładamy do lodówki na około godzinę lub dłużej. Całość można udekorować posiekanymi pistacjami.
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *