Cytrynowa babka wielkanocna

SKŁADNIKI

  • 400 ml napoju sojowego

  • 200g drobnego cukru

  • 100g oleju rzepakowego

  • 360 g mąki pszennej

  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3/4 płaskiej łyżeczki sody

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • skórka otarta z 2 cytryn

  • szczypta soli

  • do wysmarowania blaszki: odrobina margaryny roślinnej, odrobina mąki pszennej

WYKONANIE
1. Napój sojowy, skórkę z cytryny, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną oraz olej umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to za pomocą trzepaczki.
2. Następnie do całości dodajemy mąkę i ponownie mieszamy do momentu, kiedy uzyskamy gładkie, pozbawione grudek ciasto. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera planetarnego, blendera ręcznego (końcówka trzepaczka) lub trzepaczki – dzięki temu łatwiej uzyskać jednolite ciasto. Na koniec dodajemy sok z cytryny i ostatni raz całość mieszamy.
3. Blaszkę na babkę wielkanocną smarujemy margaryną za pomocą dłoni. Margarynę należy rozprowadzić tak aby cienka jej warstwa pokryła całą blaszkę. Posmarowaną blaszkę pruszymy mąką pszenną, tak aby mąką pokryła całą powierzchnię blaszki. Jeżeli nie macie blaszki na babkę, możecie użyć zwykłej keksówki. Keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Do tak przygotowanej formy wykładamy przygotowaną masę cytrynową.
5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
6. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

SKŁADNIKI na lukier cytrynowy

  • 60g cukru pudru

  • 20g soku z cytryny

WYKONANIE LUKRU CYTRYNOWEGO
1. Cukier puder umieścić w małej miseczce. Dodać sok z cytryny i porządnie wymieszać. Tak przygotowanym lukrem polać babkę.
2. Zostawić na godzinę/dwie aby lukier porządnie zastygł.
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.