Sernik z kajmakiem

Czas przygotowywania: 20 minut
czas wykonania: 1 dzień (sernik oraz kajmak muszą się schłodzić)

Składniki na spód

  • 70 g margaryny roślinnej

  • 100 g herbatników

WYKONANIE SPODU
1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
2. Herbatniki lekko siekamy.
3. Herbatniki oraz margarynę umieszczamy w malakserze i całość dokładnie blendujemy. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku.
4. Spód okrągłej blaszki o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód tak przygotowanej blaszki wykładamy naszą masę, rozprowadzamy na całej powierzchni spodu i porządnie dociskamy aby spód się troszkę bardziej scalił. 

SKŁADNIKI NA MASE SENRNIKOWĄ

  • 360g tofu naturalnego

  • 250g jogurtu waniliowego (ja używam skyr Alpro waniliowy

  • 150g nerkowców

  • 100g cukru

  • 50g soku z cytryny

  • 40g amaretto lub rumu (opcjonalnie, ale warto)

  • 30 g napoju roślinnego

  • 20 g proszku budyniowego waniliowego

  • 16 g cukru wanilinowego

  • szczypta soli

WYKONANIE MASY SERNIKOWEJ
1. Nerkowce umieszczamy w małym rondelku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Odcedzamy.
2. Wszystkie składniki na masę serową (wraz z odcedzonymi nerkowcami) umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy na idealnie gładką masę.
3. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód maślany.
4. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 i dalej pieczemy jeszcze godzinę.
5. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie możemy przygotować kajmak.
6. Kajmak wykonaj według TEGO przepisu. Gotowy kajmak przełóż do szczelnie zamkniętego słoiczka. Jeżeli nie czujesz się pewnie przy rozpuszczaniu cukru na sucho (podczas robienia kajmaku) możesz skorzystać z TEGO prostszego przepisu.
7. Kajmak oraz sernik włóż do lodówki na całą noc do schodzenia. Jeżeli wybierasz łatwiejszą opcję kajmaku, gotowy kajmak możesz bezpośrednio wyłożyć na sernik (nie musi się chłodzić w słoiczku przez noc).
8. Następnego dnia wyjmij sernik z lodówki a następnie wyłóż na niego kajmak.
9. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *