Wegański kajmak

Składniki na 1 porcję

  • 100 g cukru białego

  • 80g wegańskiej śmietanki kremówki 30% (ewentualnie tłustego mleczka koksowego)*

  • 50g wegańskiej margaryny

  • szczypta soli

*Jeżeli używasz mleczka kokosowego, przed użyciem intensywnie je wymieszaj tak aby część tłusta połączyła się z wodą kokosową. Wybierz mleczko kokosowe o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 70-80%.

WYKONANIE
1. Cukier umieszczamy w sporym garnku, równomiernie rozprowadzając go po jego dnie (ważne, aby garnek był całkowicie suchy). Garnek nie może być zbyt mały, ponieważ chcemy uzyskać cienką warstwę cukru – grubsza może łatwiej się przypalić.
2. Garnek ustawiamy na średnim ogniu (u mnie w skali palnika od 1 do 14 wybieram moc 10) i czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać (zauważysz to na brzegach). Kiedy cukier na brzegach będzie rozpuszczony oraz nabierze brązowego koloru, zaczynamy delikatnie mieszać (najlepiej silikonową szpatułką) zagarniając rozpuszczony karmel do środka. Następnie całość zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i nabrania bursztynowego koloru. Karmel należy uważnie obserwować, ponieważ kiedy będziemy pogrzebać go zbyt długo – nabierze gorzkiego smaku.
3. Do całkowicie rozpuszczonego cukru dodajemy gorącą śmietankę kremówkę. Masa będzie przez kilka minut pryskać, ale po chwili przestanie. Kiedy masa się uspokoi – mieszamy ją, a następnie dodajemy margarynę. Całość mieszamy i podgrzewamy na średnim/małym ogniu do momentu, kiedy wszystkie składniki całkowicie się połączą.
4. Gotowy karmel przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki na całą noc. Po nocy spędzonej w lodówce nabierze konsystencji gęstego kajmaku.

Wskazówka
Konsystencję kajmaku można kontrolować ilością dodawanej śmietanki. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej lejący karmel, dodaj około 100-120 g śmietanki. Natomiast jeżeli chcesz uzyskać bardzo gęsty kajmak, dodaj 50-70 g śmietanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.