Przepis na mazurek o średnicy 18 cm.
WYKOANNIE KRUCHEGO SPODU
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych).
2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli będzie zbyt suche – dodajemy odrobinę margaryny.
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy.
4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okrąg o średnicy 18 cm (na przykład za pomocą rantu od tortownicy).
5. Z pozostałego ciasta lepimy obręcz do mazurka. Ja zazwyczaj biorę kawałek ciasta, formuje dwa rulony i splatam w spiralę. Można także zrobić jeden grubszy rulon. Tak przygotowane boki układamy na obwodzie wyciętego okręgu.
6. Spód mazurka nakłuwamy widelcem i całość wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
5. Schłodzoną tartę pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.
SKŁADNIKI NA KONFITURĘ MALINOWĄ
200g mrożonych malin
3 łyżki cukru (lub więcej/mniej wedle uznania
WYKONANIE KONFITURY MALINOWEJ
1. Maliny oraz cukier umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy do momentu kiedy maliny całkowicie się rozmrożą.
2. Kiedy maliny puszczą sok, zwiększamy delikatnie gaz. Całość gotujemy, mieszając od czasu do czasu do momentu kiedy cały sok wyparuje a my otrzymamy gęstą konfiturę.
3. Tak przygotowaną konfiturę wykładamy na wystudzony spód kruchy.
składniki na krem pistacjowy
100g pistacji bez łupinek*
100g jogurtu waniliowego (ja używam jogurtu sojowego, waniliowego z Alpro)
60g cukru
60g rozpuszczonego oleju kokosowego
*Jeżeli nie masz dobrego blendera, pistacje warto wcześniej namoczyć lub użyć gotowej pasty pistacjowej.
WYKONANIE KREMU PISTACJOWEGO
1. W blenderze kielichowym umieszczamy pistacje, jogurt waniliowy, sól, cukier oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość blendujemy przez kilka minut do uzyskania jak najbardziej gładkiej masy. Jeżeli w masie zostaną kawałki pistacji – nic się nie stało, krem nadal będzie pyszny.
2. Tak przygotowany krem wykładamy na warstwę malinową i dokładnie wygładzamy.
3. gotowy mazurek wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Smacznego!