Mazurek malinowo-pistacjowy

Przepis na mazurek o średnicy 18 cm. 

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD

  • 140g mąki pszennej

  • 80g margaryny roślinnej

  • 45 g cukru pudru

  • szyta soli

WYKOANNIE KRUCHEGO SPODU
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych). 
2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli będzie zbyt suche – dodajemy odrobinę margaryny. 
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy. 
4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okrąg o średnicy 18 cm (na przykład za pomocą rantu od tortownicy). 
5. Z pozostałego ciasta lepimy obręcz do mazurka. Ja zazwyczaj biorę kawałek ciasta, formuje dwa rulony i splatam w spiralę. Można także zrobić jeden grubszy rulon. Tak przygotowane boki układamy na obwodzie wyciętego okręgu.  
6. Spód mazurka nakłuwamy widelcem i całość wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
5. Schłodzoną tartę pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

SKŁADNIKI NA KONFITURĘ MALINOWĄ

  • 200g mrożonych malin

  • 3 łyżki cukru (lub więcej/mniej wedle uznania

WYKONANIE KONFITURY MALINOWEJ
1. Maliny oraz cukier umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy do momentu kiedy maliny całkowicie się rozmrożą.
2. Kiedy maliny puszczą sok, zwiększamy delikatnie gaz. Całość gotujemy, mieszając od czasu do czasu do momentu kiedy cały sok wyparuje a my otrzymamy gęstą konfiturę.
3. Tak przygotowaną konfiturę wykładamy na wystudzony spód kruchy.

składniki na krem pistacjowy

  • 100g pistacji bez łupinek*

  • 100g jogurtu waniliowego (ja używam jogurtu sojowego, waniliowego z Alpro)

  • 60g cukru

  • 60g rozpuszczonego oleju kokosowego

*Jeżeli nie masz dobrego blendera, pistacje warto wcześniej namoczyć lub użyć gotowej pasty pistacjowej.

WYKONANIE KREMU PISTACJOWEGO
1. W blenderze kielichowym umieszczamy pistacje, jogurt waniliowy, sól, cukier oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość blendujemy przez kilka minut do uzyskania jak najbardziej gładkiej masy. Jeżeli w masie zostaną kawałki pistacji – nic się nie stało, krem nadal będzie pyszny.
2. Tak przygotowany krem wykładamy na warstwę malinową i dokładnie wygładzamy.
3. gotowy mazurek wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *