Wegański twix white

składniki na ciasto kruche  (na około 15 sztuk)

  • 90g tofu
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła
  • 50g masła orzechowego
  • 80g ksylitolu/cukru
  • 180g mąki gryczanej/pszennej

WYKONANIE
1. Tofu, olej kokosowy, masło orzechowe oraz cukier blendujemy na gładką masę.
2. Do zblendowanej masy dodajemy mąkę i całość bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Jeśli masa będzie zbyt mokra – dodajemy więcej mąki.
3. Tak przygotowanym ciastem wykładamy kwadratową blaszkę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) , najlepiej o wymiarach 20×20 cm. Ciasto precyzyjnie dociskamy tak aby uzyskać jak najbardziej płaskie i równe ciasto.
4. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez około 25-30 minut. Gotowy spód powinien być ładnie zarumieniony na złotawy kolor.


składniki na karmel

  • 200g suszonych daktyli bez pestek
  • 70g musu kokosowego (ewentualnie oleju kokosowego)
  • 50g masła orzechowego 
  • 60g dowolnego mleka
  • duża szczypta soli

WYKONANIE
1. Daktyle przedkładamy do małego garnuszka, zalewamy 150 ml wody i gotujemy bez przykrycia na dość dużym ogniu do momentu kiedy daktyle zmiękną a woda całkowicie wyparuje.
2. Do miękkich, jeszcze gorących daktyli dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Całość blendujemy na  gładką masę.
3. Tak przygotowany karmel wykładamy na wcześniej upieczony, wystudzony spód. Karmel  rozprowadzamy bardzo dokładnie po powierzchni ciasta kruchego.
4. Teraz całość wkładamy do lodówki na całą noc lub do momentu kiedy karmel stanie się sztywny i łatwy do krojenia.

dodatkowo

  • 200g białej czekolady (ja użyłam bez cukru)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE POLEWY I WYKOŃCZENIE BATONIKÓW
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej  wraz z olejem rzepakowym (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2.Tak przygotowaną czekoladą polewamy porządnie schłodzone – najlepiej zmrożone batoniki.
3.Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *