Tarta czekoladowa z wiśniami

Przepis na 6 małych tartaletek

składniki na ciasto kruche

  • 170g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 20g kakao
  • 100g pure jabłkowego lub zmiksowanego banana lub dowolnego, gładkiego dżemu
  • 80g ksylitolu lub cukru
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g masła orzechowego
  • szczypta soli

WYKONANIE CIASTA KRUCHEGO

1. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie je mieszamy.
2. Pure owocowe, rozpuszczony olej kokosowy oraz masło orzechowe umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do naszych suchych składników. Całość zagniatamy na zwarte ciasto.
3. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na około godzinę.
3. W tym czasie 6 małych foremek na tartaletki (lub jedną dużą) smarujemy dokładnie masłem (spód i boki) a następnie prószymy mąką. Jest to bardzo ważne – dzięki temu nie będziemy mieć problemu z wyjęciem gotowej tarty z formy.
4. Teraz schłodzone ciasto krótko ugniatamy/wyrabiamy a następnie odrywamy kawałki około wielkości dwóch orzechów włoskich, spłaszczamy lub rozwałkowujemy i dokładnie wykładamy nasze formy. Na koniec ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy jeszcze na 10 minut do zamrażalki.
5.  Schłodzone Tartaletki pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Gotowe powinny być lekko twardawe na wierzchu. Upieczone tartaletki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przybiorą one odpowiedniej, kruchej konsystencji. 

składniki na krem oraz nadzienie

  • szklanka gęstego dżemu wiśniowego (najlepiej z kawałkami owoców)
  • 300g stałej części mleczka kokosowego 
  • 60g cukru lub ksylitolu
  • 200g czekolady gorzkiej

WYKONANIE KREMU I WYKOŃCZENIE
1. Na tartaletki wykładamy po łyżce dżemu wiśniowego.
2. Krem kokosowy oraz cukier  umieszczamy w rondelku, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy tak i mieszamy przez około 5 minut.
3. Teraz garnuszek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę a następnie mieszamy do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści.
4. Krem wkładamy do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy stanie się sztywny. Wystudzony krem ubijamy za pomocą miksera (nie jest to konieczne)
5. Tartaletki dekorujemy kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką.
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.