Wegański Piernik śliwkowy

składniki na piernik

  • 185g mąki gryczanej
  • 175g mleka sojowego
  • 130g powideł śliwkowych
  • 100g ksylitolu
  • 50g oleju rzepakowego
  • 10g przyprawy do piernika
  • łyżka octu
  • po 1 płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • łyżka kakao

WYKONANIE Piernika
1. Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie w sporej misce. 
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki i całość bardzo dokładnie mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki porządnie się połączą.
3. Masę przekładamy do formy 20×20 wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

składniki na polewę

  • 100g czekolady gorzkiej
  • łyżka oleju rzepakowego

WYKONANIE POLEWY I WYKOŃCZENIE CIASTA
1. Czekoladę wraz z wolejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali (Jak prawidłowo rozpuścić czekoladę?).
2. Tak przygotowaną polewą polewamy całkowicie wystudzone ciasto.
3. Ja dodatkowo ozdobiłam piernik orzechami włoskimi.
4. Smacznego!

12 komentarzy

    • Generalnie tak. Mleko sojowe reaguje z octem i to daje nam fajny efekt w cieście weganskim, ale ja ostatnio próbowałam na mleku migdałowym i tez wyszło dobrze 🙂

  1. Piernik cudowny. Chwalila i rodzinka i goscie, a nawet koneser piernikow. Mieciutki, wilgotny i przepyszny. Bedzie czesto goscil na naszym stole. Super wilgotny, aromatyczny i idealnie miekki. Przyrzadzenie go trwa moment a wychodzi naprawde duza porcja. Polecam goraco

  2. Faktycznie bardzo smaczne. Mąka gryczana podkręca smak przypraw piernikowych. Jak dla mnie piernik idealny, już nie będę szukać innych przepisów na to ciasto. Bardzo polecam 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.