Wegański Piernik śliwkowy

składniki na piernik

  • 185g mąki gryczanej
  • 175g mleka sojowego
  • 130g powideł śliwkowych
  • 100g ksylitolu
  • 50g oleju rzepakowego
  • 10g przyprawy do piernika
  • łyżka octu
  • po 1 płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • łyżka kakao

WYKONANIE Piernika
1. Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie w sporej misce. 
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki i całość bardzo dokładnie mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki porządnie się połączą.
3. Masę przekładamy do formy 20×20 wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

składniki na polewę

  • 100g czekolady gorzkiej
  • łyżka oleju rzepakowego

WYKONANIE POLEWY I WYKOŃCZENIE CIASTA
1. Czekoladę wraz z wolejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali (Jak prawidłowo rozpuścić czekoladę?).
2. Tak przygotowaną polewą polewamy całkowicie wystudzone ciasto.
3. Ja dodatkowo ozdobiłam piernik orzechami włoskimi.
4. Smacznego!

10 komentarzy

    • Generalnie tak. Mleko sojowe reaguje z octem i to daje nam fajny efekt w cieście weganskim, ale ja ostatnio próbowałam na mleku migdałowym i tez wyszło dobrze 🙂

  1. Piernik cudowny. Chwalila i rodzinka i goscie, a nawet koneser piernikow. Mieciutki, wilgotny i przepyszny. Bedzie czesto goscil na naszym stole. Super wilgotny, aromatyczny i idealnie miekki. Przyrzadzenie go trwa moment a wychodzi naprawde duza porcja. Polecam goraco

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *