składniki na piernik
- 185g mąki gryczanej
- 175g mleka sojowego
- 130g powideł śliwkowych
- 100g ksylitolu
- 50g oleju rzepakowego
- 10g przyprawy do piernika
- łyżka octu
- po 1 płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- łyżka kakao
WYKONANIE Piernika
1. Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie w sporej misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki i całość bardzo dokładnie mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki porządnie się połączą.
3. Masę przekładamy do formy 20×20 wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
WYKONANIE POLEWY I WYKOŃCZENIE CIASTA
1. Czekoladę wraz z wolejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali (Jak prawidłowo rozpuścić czekoladę?).
2. Tak przygotowaną polewą polewamy całkowicie wystudzone ciasto.
3. Ja dodatkowo ozdobiłam piernik orzechami włoskimi.
4. Smacznego!
Czy może być napój owsiany lub migdałowy?
Generalnie tak. Mleko sojowe reaguje z octem i to daje nam fajny efekt w cieście weganskim, ale ja ostatnio próbowałam na mleku migdałowym i tez wyszło dobrze 🙂
Właśnie zrobiłam. Super mega szybkie, proste i bardzo smaczne. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo mi miło, dziekuje ślicznie za wiadomość 🙂 Smacznego!
Piernik cudowny. Chwalila i rodzinka i goscie, a nawet koneser piernikow. Mieciutki, wilgotny i przepyszny. Bedzie czesto goscil na naszym stole. Super wilgotny, aromatyczny i idealnie miekki. Przyrzadzenie go trwa moment a wychodzi naprawde duza porcja. Polecam goraco
Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał! Dziękuje ślicznie i życzę miłego dnia 😉
Witam. Czy chodzi o ocet jabłkowy?;)
Tak 🙂 Może być jabłkowy albo nawet zwykły spirytusowy.
Cześć! Czy składniki muszą być w temperaturze pokojowej?
Pozdrawiam 🙂
Nie, nie ma takiej potrzeby 🙂
Faktycznie bardzo smaczne. Mąka gryczana podkręca smak przypraw piernikowych. Jak dla mnie piernik idealny, już nie będę szukać innych przepisów na to ciasto. Bardzo polecam 😀
Bardzo się cieszę i dziękuję ślicznie za wiadomość! 🙂