
składniki na pierniczki
- 110g migdałów (lub orzechów włoskich/nerkowców/pestek słonecznika)
- 150g mąki gryczanej + garść do podsypywania
- 85g gęstego masła orzechowego (może być z dowolnych orzechów lub pestek)
- 2 jajka
- 75g ksylitolu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków i mielonego imbiru
WYKONANIE
1. Orzechy mielimy na drobną mąkę. Jeśli nie masz na tyle mocnego blendera – w sklepach można znaleść gotowe mąki orzechowe np. w Lidlu lub na krukam.pl
2. Do zmielonych orzechów dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy do uzyskania masy o konsystencji plasteliny. (Gdyby masa była zbyt klejąca – proponuje umyć ręce i spróbować dalej zagniatać lub ewentualnie dodać więcej mąki.)
3. Całość zagniatamy w kulkę i wkładamy do lodówki na godzinkę.
4. Po tym czasie blat oraz ciasto obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na dość grube ciasto. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka – ciasto z obu stron podsypujemy porządnie mąką.
5. Z tak rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
6. Upieczone pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.
składniki na polewę
- 100g czekolady gorzkiej
- łyżka oleju rzepakowego
- do udekorowania: orzechy włoskie, wiórki kokosowe, siemię lniane
DEKORACJA
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (Jak prawidłowo rozpuścić czekoladę?)
2. Ciasteczka polewamy czekoladą i ozdabiamy bakaliami. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
3. Smacznego!


