Pierniczki orzechowe

składniki na pierniczki

  • 110g migdałów (lub orzechów włoskich/nerkowców/pestek słonecznika)
  • 150g mąki gryczanej + garść do podsypywania
  • 85g gęstego masła orzechowego (może być z dowolnych orzechów lub pestek)
  • 2 jajka
  • 75g ksylitolu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków i mielonego imbiru

WYKONANIE
1. Orzechy mielimy na drobną mąkę. Jeśli nie masz na tyle mocnego blendera – w sklepach można znaleść gotowe mąki orzechowe np. w Lidlu lub na krukam.pl
2. Do zmielonych orzechów dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy do uzyskania masy o konsystencji plasteliny. (Gdyby masa była zbyt klejąca – proponuje umyć ręce i spróbować dalej zagniatać lub ewentualnie dodać więcej mąki.)
3. Całość zagniatamy w kulkę i wkładamy do lodówki na godzinkę.
4. Po tym czasie blat oraz ciasto obsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na dość grube ciasto. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka – ciasto z obu stron podsypujemy  porządnie mąką.
5. Z tak rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
6. Upieczone pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.

składniki na polewę

  • 100g czekolady gorzkiej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • do udekorowania: orzechy włoskie, wiórki kokosowe, siemię lniane

DEKORACJA
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (Jak prawidłowo rozpuścić czekoladę?)
2. Ciasteczka polewamy czekoladą i ozdabiamy bakaliami. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
3. Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.