składniki na donuty
- 150g mąki gryczanej
- 40g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 8g przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 40g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 150g mleka sojowego
- 1 łyżka octu
WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Tak samo mokre składniki – wszystkie ze sobą dokładnie mieszamy.
2. Do suchych dodajemy mokre i całość porządnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęstą, jednolitą masę.
3. Tak przygotowaną masą napełniamy silikonowe foremki na donuty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
4. Gotowe donuty pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
WYKOŃCZENIE
1. Cukier mieszamy z cynamonem i solą.
2. Donuty smarujemy olejem kokosowym za pomocą silikonowego pędzelka a następnie obtaczamy je w cukrze cynamonowym.
3. Smacznego!
Moze byc woda albo woda z jogurtem kokosowym?
Zamiast mleka? Jeśli tak, to możesz spróbować pół na pół jogurt i woda 🙂
Czy można zmienić mąkę gryczaną? Niestety takiej w Japonii niestety nie ma
Oczywiście 🙂 Można zastąpić mąką pszenną lub orkiszową jasną.
Czy zamiast oleju kokosowego można użyć masła ??
Myśle, że tak. Jednak niestety nie mogę powiedzieć na 100%, ponieważ nigdy nie próbowałam robić takiej wariacji 🙂
Ile pączuszków wychodzi z podanych proporcji? 🍩
Około 6 😉
Pyszne! Dziękuję za kolejny smakowity przepis 😋
Bardzo się cieszę, dziękuję za wiadomość i smacznego! 😉
Pięknie wyglądają 🙂 Jakiej średnicy są Twoje donuty?
Dziękuję bardzo, około 7 cm średnicy 😉