Zimowe Donuty cynamonowe

składniki na donuty

  • 150g mąki gryczanej
  • 40g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 8g przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 40g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 150g mleka sojowego
  • 1 łyżka octu

WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Tak samo mokre składniki – wszystkie ze sobą dokładnie mieszamy.
2. Do suchych dodajemy mokre i całość porządnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęstą, jednolitą masę.
3. Tak przygotowaną masą napełniamy silikonowe foremki na donuty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
4. Gotowe donuty pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

dodatkowo

  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta soli

WYKOŃCZENIE
1. Cukier mieszamy z cynamonem i solą.
2. Donuty smarujemy olejem kokosowym za pomocą silikonowego pędzelka a następnie obtaczamy je w cukrze cynamonowym.
3. Smacznego!

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *