Tarta Bounty

Rajski batonik – chyba mój ulubiony. Niestety ciężko być mi obiektywną w tej kwestii, ponieważ kocham wszystko co kokosowe. A to na dodatek jest jeszcze z czekoladą! No kurczę… chyba lepiej już być nie może. Wygląda obłędnie, smakuje obłędnie, wiec gwarantuje – jest to niebo! I wcale nie jest trudne do wykonania. Składniki na spód wystarczy tylko zagnieść i upiec, a jeśli nie macie ochoty włączać piekarnika to możecie spokojnie wykonać masę na spód bez pieczenia z TEGO przepisu na tartę. Po prostu dodajcie więcej kakao i też będzie pysznie! 

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • jajko
  • 100g mąki gryczanej/orkiszowej/owsianej
  • 35g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 30g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g kakao
  • 1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki porządnie zagnieć (Gdyby ciasto było zbyt kruche dodaj więcej oleju lub mleka). Ciasto włóż do lodówki na około 15 minut.
2. Tak schłodzoną masę rozwałkuj (ja polecam wałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
3. Dno okrągłej blaszki wyłóż rozwałkowanym ciastem i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 14 minut.
4. Gotowy spód pozostaw do przestygnięcia.

składniki na krem kokosowy

  • 70g wiórków kokosowych
  • 200ml mleka
  • 100g ksylitolu/erytrytolu
  • 300g twarogu
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wrzątku

WYKONANIE KREMU
1. Żelatynę zalej wrzątkiem i pozostaw na około 10 minut do napęcznienia.
2. Wiórki, mleko i cukier umieść w małym garnuszku. Całość gotuj około 10 minut. Po tym czasie mleko zdejmij z ognia, odrazu dodaj namoczoną żelatynę i olej kokosowy i całość energicznie mieszaj kilka minut aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i oleju.
3. Twaróg i zawartość garnuszka zblenduj na gładką masę (nie musi być idealnie, wiórki powinny być wyczuwalne).
4. Gotowy krem wylej na upieczony spód i włóż do lodówki na kilka godzin (masa powinna całkowicie stężeć).

składniki na polewę

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę rozpuść wraz z olejem w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak ją prawidłowo wykonać).
2.Tak przygotowaną czekoladą polej gotowe ciasto.
3. Całość włóż do lodówki aby czekolada całkowicie stężała.

9 komentarzy

  1. Tarta cudowna. Niesamowita masa kokosowa. Polecam. Masz Dziewczyno mega talent, upieklam już wiele zdrowych ciasto ale Twoje są wyjątkowe i takie inne.Będę korzystać 👌

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.