Jest kilka takich dni w roku, kiedy piekarnik włączają tylko naprawdę solidni twardziele. Ja przyznaję – nie jestem na tyle sila haha. Ale to nie oznacza koniec z ciastami i słodkościami! Wręcz przeciwnie, mamy większe pole do popisów i rozwinięcia wyobraźni. Takie przepisy są dobrym rozwiązaniem także dla osób, które nie mają żadnego doświadczenia z pieczeniem. Dlaczego? A ponieważ tutaj nic nie musi wyrastać, nie będzie zakalca i pewne jest to, że się uda 😉 Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba. Wszyscy moi testerzy byli zachwyceni, dlatego śmigajcie do sklepu po składniki (przecież jest taka śliczna pogoda) i róbcie ten pyszny serniczek!
UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.
składniki na spód
- 150g suszonych owoców (daktyli, fig, rodzynek)
- 100g płatków owsianych
- 20g oleju kokosowego
- 10g lnu mielonego
- 50g orzechów lub nasion (np. orzechy laskowe, pestki słonecznika)
- pół łyżeczki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
WYKONANIE SPODU
1. Suszone owoce umieść w garnuszku, zalej 3/4 szklanki wody i gotuj około 15 minut aż owoce całkowicie zmiękną.
2. Miękkie owoce odsącz z wody w której się gotowały (nie wylewaj jej, będzie nam potrzebna w następnych etapach) i zblenduj je na taki gładki “mus”.
3. Płatki owsiane, orzechy, siemię, kakao i sól umieść w blenderze i zmiksuj na mąkę.
4. W misce wymieszaj powstałą mąkę, mus owocowy i roztopiony olej koksowy (gdyby ciasto było zbyt suche – dodaj odrobinkę wody pozostałą po gotowaniu owoców). Całość dokładnie zagnieć. Z powstałej masy uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
5. Okrągłą formę wyłóż schłodzoną masą (spód oraz boki, tak aby powstała “miseczka” którą napełnimy masą serową).
Składniki na masę serową
- 250g twarogu
- 200g jogurtu
- 60g ksylitolu/erytrytolu
- 3 łyżeczki żelatyny
- + garść truskawek/malin/nektarynek do dekoracji
UWAGA! Twaróg oraz jogurt powinien być w temperaturze pokojowej.
WYKONANIE
1. Żelatynę zalej 3 łyżkami gorącej wody, odczekaj 5 minut i zamieszaj energicznie aż całość dokładnie się rozpuści. Pozostaw do przestygnięcia (nie zastygnięcia).
2. Twaróg, jogurt i słodzik zmiksuj na gładką masę w wysokim naczyniu.
4. Do masy serowej dodaj żelatynę i ponownie całość zmiksuj.
5. Masę serową wylej na gotowy spód.
6. Całość schłódź w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
7. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!