Płatki śniadaniowe “Cookie Crisp”

Muszę przyznać, ze to jeden z bardziej wyczekiwanych przepisów. Nawet nie wyobrażacie sobie ile dostałam próśb o ten przepis. A więc proszę bardzo – jest Wasz! Jeśli lubicie takie płatki (które zresztą myśle, że jadł każdy) to bardzo zachęcam do wypróbowania tej zdrowej wersji. Fakt – nie są identyczne do oryginalnych, ale są tak samo pyszne. To mogę zagwarantować. Dodatkowo zawierają o wiele mniej cukru, tłuszczu i innych zbędnych dodatków, których nazw nawet nie umiem pewnie wymówić. A więc co najważniejsze gdy wykonamy taką domową wersję, dodamy do nich mleko bądź jogurt – możemy traktować je jak zdrowy, zbilansowany posiłek, który pozytywie wpłynie na nasz organizm i zaspokoi nasze pragnienie na słodkie śniadanie z dzieciństwa.

składniki

  • 150g maki orkiszowej lub owsianej
  • 80g ksylitolu/erytrytolu
  • jajko
  • 30g rozpuszczonego oleju kokosowego 
  • pół łyżeczki soli
  • garść posiekanej gorzkiej czekolady

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieść w misce i zagnieść na zwartą, jednolitą masę. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę, jeszcze raz dokładnie zagnieć.
2. Od gotowej masy odrywaj małe kawałeczki, kształtuj w kuleczki, lekko spłaszczaj i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz w 180 stopniach od 9 do 11 minut (gotowe płatki powinny być twardawe i leciutko zarumienione).

8 komentarzy

  1. Ile porcji tak mniej więcej wychodzi z tego przepisu? Aż ślinka cieknie od patrzenia :P. Super sprawa, że stworzyłaś przepis na zdrową wersję tych płatków. Jak byłam mała, to wcinałam je na sucho :).

    • Oo Bardzo mi miło! Dziekuje kochana. Myśle ze wyjdzie około 5-6 porcji, chociaż zależy oczywiście od wielkości żołądka haha 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.