składniki na brownie
- 150g gorzkiej czekolady
- 70g ksylitolu/erytrytolu
- 55g mąki orkiszowej/gryczanej
- 25g oleju kokosowego
- 2 jajka
- szczypta soli
WYKONANIE
1. Olej kokosowy wraz z 150g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać). Czekoladę z olejem pozostawiamy do przestudzenia.
2. Jajka wraz ze słodzikiem dokładnie mieszamy trzepaczką.
3. Do jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę a następnie całość dokładnie mieszamy.
4. Teraz dodajemy mąkę, sól i ponownie całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
5. Masę przekładamy do formy (20×20) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25 minut.
6. Brownie pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
7. W tym czasie przygotujemy masę serową.
składniki na warstwę serową
- 250g twarogu
- 150ml dowolnego mleka
- 9g żelatyny
- 80g ksylitolu/erytrytolu
WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Żelatynę zalewamy wodą – troszkę ponad jej powierzchnię i odstawiamy na około 5 minut aby napęczniała.
2. Mleko i słodzik umieszczamy w garnuszku i zagotujemy. Kiedy mleko zacznie wrzeć, zdejmujemy je z ognia a następnie dodajemy namoczoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy przez kilka minut do momentu kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści.
3. Mleko z żelatyną pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
4. Do przestudzonego mleka dodajemy twaróg a następnie całość dokładnie blendujemy na gładą masę.
5. Masę sernikową wylewamy na nasz spód brownie. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy masa sernikowa całkowicie stężeje.
WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak przygotowaną, lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego ciasta.
3. Ciasto chowamy do lodówki na kilka godzin.
4. Smacznego!
Mega dobre ☺️
Ale się ciesze! Dziekuje 🙂