składniki na naleśniki (7 sztuk)
- 70g mąki gryczanej
- 30g dowolnej skrobi (np. ziemniaczanej lub proszku budyniowego)
- 20g ksylitolu/erytrytolu
- 15g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka octu
- 160ml wody lub dowolnego mleka
WYKONANIE
1. Wszystkie składniki (oprócz octu) wymieszaj na jednolita masę. Na końcu dodaj ocet i jeszcze raz zamieszaj.
2. Naleśniki smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
3. Gotowe naleśniki pozostaw na kilka minut do ostygnięcia – wtedy mają najlepszą strukturę.
MOJE RADY ->
1.Ciasto nakładaj łyżką stołową i za jej pomocą rozprowadzaj ciasto po patelni.
3. Gdy naleśniki zetną się na środku i bokach, a brzegi zaczną odrywać się od patelni, przewróć naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.
4. Naleśniki smaż jak najkrócej – wtedy będą elastyczne.
5. Masa na naleśniki powinna być i będzie gęsta, jednak jeżeli źle ci się pracuje z takim ciastem – dodaj odrobinkę wody lub mleka.
6. Ja naleśniki przewracam zawsze ręką. Po prostu delikatnie łapię naleśniki za brzegi, które oderwały się od patelni i ostrożnie przewracam na drugą stronę. Taką metodę naprawdę polecam.
składniki na nadzienie
- 50g musu kokosowego
- 100g dowolnego jogurtu (koniecznie w temperaturze pokojowej)
- łyżka syropu klonowego, z agawy, miodu
- 40g czekolady deserowej (opcjonalnie)
WYKONANIE NADZIENIA
1. Mus kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak rozpuszczony mus kokosowy dodaj do jogurtu i całość porządnie wymieszaj. Na koniec dodaj syrop i całość ponownie wymieszaj.
3. Tak przygotowanym kremem przełóż naleśniki.
4. Ja dodatkowo polałam naleśniki rozpuszczoną czekoladą deserową.


przecudną masz stronę, pięknie wygląda, jest przejrzysta, bardzo czytelna. Podziwiam bardzo za staranność, spójność, idealne kadry 🙂 a przepisy ? wypróbuję na pewno, aż ślinka cieknie jak to oglądam!
Pozdrawiam Cię ciepło i dziękuję, bo mam już pomysł na ciasto urodzinowe dla rodzinki
Dziekuje ci kochana z całego serducha 🙂