Wegańskie naleśniki Bounty

składniki na naleśniki (7 sztuk)

  • 70g mąki gryczanej
  • 30g dowolnej skrobi (np. ziemniaczanej lub proszku budyniowego)
  • 20g ksylitolu/erytrytolu
  • 15g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu
  • 160ml wody lub dowolnego mleka

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki (oprócz octu) wymieszaj na jednolita masę. Na końcu dodaj ocet i jeszcze raz zamieszaj. 
2. Naleśniki smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
3. Gotowe naleśniki pozostaw na kilka minut do ostygnięcia – wtedy mają najlepszą strukturę.

MOJE RADY ->
1.Ciasto nakładaj łyżką stołową i za jej pomocą rozprowadzaj ciasto po patelni.
3. Gdy naleśniki zetną się na środku i bokach, a brzegi zaczną odrywać się od patelni, przewróć naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.
4. Naleśniki smaż jak najkrócej – wtedy będą elastyczne.
5. Masa na naleśniki powinna być i będzie gęsta, jednak jeżeli źle ci się pracuje z takim ciastem – dodaj odrobinkę wody lub mleka.
6. Ja naleśniki przewracam zawsze ręką. Po prostu delikatnie łapię naleśniki za brzegi, które oderwały się od patelni i ostrożnie przewracam na drugą stronę. Taką metodę naprawdę polecam.

składniki na nadzienie

  • 50g musu kokosowego
  • 100g dowolnego jogurtu (koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • łyżka syropu klonowego, z agawy, miodu
  • 40g czekolady deserowej (opcjonalnie)

WYKONANIE NADZIENIA
1. Mus kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej kliknij TUTAJ  aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak rozpuszczony mus kokosowy dodaj do jogurtu i całość porządnie wymieszaj. Na koniec dodaj syrop i całość ponownie wymieszaj.
3. Tak przygotowanym kremem przełóż naleśniki.
4. Ja dodatkowo polałam naleśniki rozpuszczoną czekoladą deserową.

2 komentarze

  1. przecudną masz stronę, pięknie wygląda, jest przejrzysta, bardzo czytelna. Podziwiam bardzo za staranność, spójność, idealne kadry 🙂 a przepisy ? wypróbuję na pewno, aż ślinka cieknie jak to oglądam!
    Pozdrawiam Cię ciepło i dziękuję, bo mam już pomysł na ciasto urodzinowe dla rodzinki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.