Sernik white chocolate z malinami

Składniki na spód

  • 80g mąki owsianej/mąki z orzechów
  • 80g masła orzechowego
  • 20g oleju kokosowego 
  • 80g miodu/syropu klonowegO

1.Olej kokosowy rozpuść w mikrofali/garnuszku lub kąpieli wodnej.
2.Do oleju Dodaj płynny miód lub syrop klonowy.
3.Do oleju i miodu dodaj masło orzechowe a następnie całość porządnie wymieszaj.
4.Teraz do masy dodaj mąkę owsiana lub zmielone płatki owsiane (po prostu wystarczy zblendowac płatki owsiane w mikserze – najlepiej kielichowym)
5.Całość porządnie wymieszaj.
6.Tak przygotowaną masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dokładnie rozprowadź po dnie blaszki oraz lekko dociśnij aby spód był zwarty.
7.Tak przygotowany spod włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową

  • 12g żelatyny 
  • 250g twarogu 
  • 180g gęstego jogurtu
  • 100ml dowolnego mleka
  • 80g ksylitolu/erytrytolu
  • dżem ( do dekoracji)

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Żelatynę zalej wodą – troszkę ponad jej powierzchnię i odstaw na około 5 minut aby napęczniała.
2. Mleko i słodzik umieść w garnuszku i zagotuj. Kiedy mleko zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia a następnie dodaj namoczoną żelatynę. Całość dokładnie zamieszaj przez kilka minut do momentu kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści.
3. Mleko z żelatyną pozostaw do lekkiego przestudzenia.
4. Do przestudzonego mleka dodaj twaróg i jogurt a następnie całość dokładnie zblenduj na gładą masę.
5. Masę sernikową wylej na nasz spód owsiany. Całość włóż do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy masa sernikowa całkowicie stężeje.
6. Całkowicie stężały sernik udekoruj dżemem.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.