SKŁADNIKI NA BISZKOPT
- 180g mąki gryczanej
- 200g mleka roślinnego
- 100g ksyliotlu
- 50g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka: octu, proszku do pieczenia, kakao
- 1/2 łyżeczki sody
WYKONANIE BISZKOPTU
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy do momentu kiedy składniki porządnie się połączą.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do dużej blaszki (uwcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach około 40×20 cm. Tak aby zrobić cienką warstwę masy.
4. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut lub do pięknego zarumienienia.
5. Gotowy biszkopt pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
*Jeśli macie taką możliwość wybierzcie to mleczko z Lidla. Ma ono śmietankę kokosową nawet w temperaturze pokojowej i jest jej naprawdę dużo. Przetestowałam wiele mleczek, ale to zdecydowanie sprawdza się najlepiej. Wynika to z tego, że ma ono w sobie stabilizatory, które powodują, że krem po włożeniu do lodówki będzie naprawdę sztywny i stabilny. W konsystencji i w smaku będzie przypominał bitą śmietanę – słowo. Jeśli jednak nie możecie kupić tego konkretnie mleczka polecam do kremu dodać 16g śmietan fixu i porządnie zmiksować – tym sposobem będziemy mieć pewność, że krem będzie sztywny.
WYKONANIE KREMU
1. Śmietanę kokosową blendujemy z syropem z agawy na gładki krem.
WYKOŃCZENIE
1. Z przygotowanego biszkoptu wycinamy za pomocą szklanki małe, okrągłe biszkopciki.
2. Teraz do małego naczynka, szklanki lub słoiczka wkładamy jeden biszkopt, nasączamy go obficie kawą a następnie przykrywamy warstwą kremu, całość pruszymy kakao (za pomocą sitka). Powtarzamy te czynności około 2 lub 3 razy lub do momentu kiedy nasze naczynie się całkowicie zapełni lub kiedy uzyskamy satysfakcjonującą nas ilość warstw.
3. Gotowy deser wkładamy na całą noc do lodówki.
4. Smacznego!
Kibicuję i trzymam kciuki. Przepisy są boskie, to co robisz jest naprawdę woooow. Szacun. 👌👌👌
Pytanie co do przepisu, ile wychodzi mniej więcej Twoich szklaneczek tiramisu z proporcji mąki bo mam podobne objętościowo. Pozdrawiam.
Bardzo mi miło, dziękuję bardzo za wiadomość! Mi wyszły 3 porcje tiramisu 🙂
Dziękuję za przepis, tiramisu właśnie chłodzi się w lodówce, ale już próbowałam i wyszło eleganckie. 🙂
Super, bardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość! Smacznego 🙂