Tiramisu gryczane

SKŁADNIKI NA BISZKOPT

  • 1 banan
  • 60g oleju rzepakowego
  • 100g dowolnego mleka
  • 120g mąki gryczanej*
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu

*Aby tiramisu nie miało gryczanego posmaku możesz zstąpić mąkę gryczaną  mąką pszenną lub orkiszową jasną

WYKONANIE BISZKOPTU
1. Mleko, banan, olej, ocet, proszek do pieczenia i sodę dokładnie blendujemy na gładką masę.
2. Teraz do powstałej masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do dużej blaszki (uwcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach około 40×20 cm. Tak aby zrobić cienką warstwę masy. 
4. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut lub do pięknego zarumienienia.
5. Gotowy biszkopt pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.


składniki na krem

  • 250g gęstej części z jednej puszki mleczka kokosowego*
  • 3 łyżki syropu z agawy

*Jeśli macie taką możliwość wybierzcie to mleczko z Lidla. Ma ono śmietankę kokosową nawet w temperaturze pokojowej i jest jej naprawdę dużo. Przetestowałam wiele mleczek, ale to zdecydowanie sprawdza się najlepiej. Wynika to z tego, że ma ono w sobie stabilizatory, które powodują, że krem po włożeniu do lodówki będzie naprawdę sztywny i stabilny. W konsystencji i w smaku będzie przypominał bitą śmietanę – słowo. Jeśli jednak nie możecie kupić tego konkretnie mleczka polecam do kremu dodać 16g śmietan fixu i porządnie zmiksować – tym sposobem będziemy mieć pewność, że krem będzie sztywny.

WYKONANIE KREMU
1. Śmietanę kokosową blendujemy z syropem z agawy na gładki krem.

dodatkowo

  • 2 filiżanki mocnej kawy
  • 2 łyżki kakao

WYKOŃCZENIE
1. Z przygotowanego biszkoptu wycinamy za pomocą szklanki małe, okrągłe biszkopciki.
2. Teraz do małego naczynka, szklanki lub słoiczka wkładamy jeden biszkopt, nasączamy go obficie kawą a następnie przykrywamy warstwą kremu, całość pruszymy kakao (za pomocą sitka). Powtarzamy te czynności około 2 lub 3 razy lub do momentu kiedy nasze naczynie się całkowicie zapełni lub kiedy uzyskamy satysfakcjonującą nas ilość warstw.
3. Gotowy deser wkładamy na całą noc do lodówki.
4. Smacznego!

2 komentarze

  1. Kibicuję i trzymam kciuki. Przepisy są boskie, to co robisz jest naprawdę woooow. Szacun. 👌👌👌
    Pytanie co do przepisu, ile wychodzi mniej więcej Twoich szklaneczek tiramisu z proporcji mąki bo mam podobne objętościowo. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *