Wegańskie płatki śniadaniowe “Cookie Crisp”

Wegańskie Cookie Crisp, czyli roślinna wersja kultowych płatków śniadaniowych. Nie dość, że zdrowa to jeszcze bez jajek, masła, cukru, glutenu czy mleka. Teraz już każdy może ją wykonać! Nie macie żadnej wymówki haha. To co… zapraszam po przepis 😉

składniki

  • 100g mąki owsianej
  • 100g syropu klonowego/z agawy/rozpuszczonego miodu
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • garść posiekanej gorzkiej czekolady

WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki poza czekoladą umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczony (przestudzony) olej kokosowy i syrop klonowy. Całość starannie zagnieć.
2. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę.
3. Odrywaj malutkie kawałki ciasta, roluj je w dłoni na małe kuleczki i delikatnie spłaszczaj. Tak przygotowane płatki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj około jedno centymetrowe odstępy pomiędzy płatkami, ponieważ troszkę urosną).
4. Piecz w 190 stopniach przez około 9-10 minut.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.