Wegańskie Cookie Crisp, czyli roślinna wersja kultowych płatków śniadaniowych. Nie dość, że zdrowa to jeszcze bez jajek, masła, cukru, glutenu czy mleka. Teraz już każdy może ją wykonać! Nie macie żadnej wymówki haha. To co… zapraszam po przepis 😉
składniki
- 100g mąki owsianej
- 100g syropu klonowego/z agawy/rozpuszczonego miodu
- 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- garść posiekanej gorzkiej czekolady
WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki poza czekoladą umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczony (przestudzony) olej kokosowy i syrop klonowy. Całość starannie zagnieć.
2. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę.
3. Odrywaj malutkie kawałki ciasta, roluj je w dłoni na małe kuleczki i delikatnie spłaszczaj. Tak przygotowane płatki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj około jedno centymetrowe odstępy pomiędzy płatkami, ponieważ troszkę urosną).
4. Piecz w 190 stopniach przez około 9-10 minut.
Czy trzeba dodawać Syrop klonowy?
Tak, lub jakiś inny płynny słodzik/syrop😊
Ja dałam 70g syropu klonowego i były mega słodkie, ale PRZEfantastyczne!😍 Genialny przepis, bardzo dziękuję! 🙏💖
Bardzo mi miło! Dziękuję z całego serducha 🙂
Jak długo można takie płatki przechowywać?
Około 3-4 dni 😉
Jak długo można przechowywać te płatki?
Około 3-4 dni 😉
Można użyć jakiegoś sypkiego słodzidła?
Niestety nie próbowałam, ale myśle ze na spokojnie można 🙂