UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.
składniki na spód
- 150g suszonych daktyli
- 100g płatków owsianych
- 20g oleju kokosowego
- 10g lnu mielonego
- 50g wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki soli
WYKONANIE SPODU
1. Daktyle umieść w garnuszku, zalej 3/4 szklanki wody i gotuj około 15 minut aż owoce całkowicie zmiękną.
2. Miękkie daktyle odsącz z wody w której się gotowały (nie wylewaj jej, będzie nam potrzebna w następnych etapach) i zblenduj je na taki gładki „mus”.
3. Płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię, i sól umieść w blenderze i zmiksuj na mąkę.
4. W misce wymieszaj powstałą mąkę, mus owocowy i roztopiony olej koksowy (gdyby ciasto było zbyt suche – dodaj odrobinkę wody pozostałą po gotowaniu owoców). Całość dokładnie zagnieć. Z powstałej masy uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
5. Spód blaszki do pieczenia wyłóż powstałą, schłodzoną masą.
składniki na mase truskawkową
- 500g twarogu sernikowego*
- 300g truskawek/malin/jagód
- 90g ksylitolu/erytrytolu
- 4 łyżeczki żelatyny
*możesz zastąpić zmiksowanym na gładki krem serkiem wiejskim lub bardzo gęstym jogurtem np. skyrem.
UWAGA! Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.
WYKONANIE
1. Żelatynę zalej 3 łyżkami gorącej wody, odczekaj 5 minut i zamieszaj energicznie aż całość dokładnie się rozpuści. Pozostaw do przestygnięcia (nie zastygnięcia).
2. Twaróg, truskawki i słodzik zmiksuj na gładką masę w wysokim naczyniu.
4. Do masy serowej dodaj żelatynę i ponownie całość zmiksuj.
5. Masę serową wylej na gotowy spód.
6. Całość schłódź w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
7. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!