Zdrowe naleśniki (nie) Suzette

Tak, da się zrobić naleśniki bez jajek i mleka krowiego. Tak, smakują równie pysznie jak te tradycyjne. Nie, nie rozwalają się na patelni i nie, nie mają glutowatej konsystencji. Wiecie… tak uprzedzając wszystkie pytania haha. A tak na serio,to  robi się je bardzo prosto i szybko. Dodatkowo są bez mąki pszennej i naprawdę znikają z talerza w mgnieniu oka.
W wersji tradycyjnej do sosu użyłam masła, tutaj jednak zastąpię go śmietanką kokosową. Podmieniając ten składnik nie byłam pewna czy wszystko pójdzie zgodnie z planem. A tu proszę… no niebo w buzi moi drodzy. I mogę śmiało powiedzieć, że ta zdrowsza wersja jest tak samo pyszna jak tradycyjna.

składniki na naleśniki (ok. 10 sztuk)

  • 125g płatków owsianych/mąki owsianej
  • 125g mąki gryczanej*
  • 600ml mleka sojowego/owsianego/migdałowego/wody
  • łyzka oleju rzepakowego
  • łyżka cukru z wanilią

*jeśli nie masz mąki gryczanej możesz zastąpić ją na przykład ryżową, kukurydzianą, jaglaną, ale wtedy konieczny będzie dodatek jednego jajka i zmniejszenie ilości mleka do 500ml.

WYKONANIE
1. Wszystkie Składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiel za pomocą blendera na gładką masę. Chodzi tutaj przede wszystkim aby płatki owsiane dobrze się rozdrobniły. Masę odstaw na 5 minut.
2. Naleśniki smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

MOJE RADY ->
1.Ciasto nakładaj dużą łyżką (chochlą) do zupy (taką którą nalewasz zupę z garnka do miski).
2. Nie nakładaj dużo ciasta, niech naleśniki nie będą grube.
3. Gdy naleśniki zetną się na środku i bokach, a brzegi zaczną odrywać się od patelni, przewróć naleśniki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.
4. Ja naleśniki przewracam zawsze ręką. Po prostu delikatnie łapię naleśniki za brzegi, które oderwały się od patelni i ostrożnie przewracam na drugą stronę. Taką metodę naprawdę polecam.

składniki na sos pomarańczowy

  • jedna pomarańcza 
  • 50g śmietanki kokosowej*/musu kokosowego**/oleju kokosowego
  • 30g erytrytolu/ksylitolu

*śmietanka kokosowa to stała część z puszki mleczka kokosowego. Ważne jest aby mleczko kokosowe po schłodzeniu rozdzieliło się na dwie części: stałą (krem kokosowy) i ciekłą (woda kokosowa). Niestety nie każde mleczko się do tego nadaje. Ja zawsze używam tego z Lidla i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Natomiast z tym z Biedronki niestety nie wyjdzie ;(
** Taki mus kokosowy można kupić na przykład w Lidlu abo sklepach ze zdrową żywnością. Ja przygotowuje mus w domu z TEGO przepisu.

WYKONANIE SOSU 
1. Pomarańcze umyj porządnie pod gorącą wodą.
2. Zetrzyj na drobnej tarce skórkę pomarańczy (UWAGA trzyj tylko pomarańczową część, biała jest bardzo gorzka)
3. Na małą patelnię wrzuć startą skórkę z pomarańczy, śmietankę kokosową i erytrytol. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia śmietanki i erytrytolu.
4. Wlej sok wyciśnięty z pozostałej pomarańczy.
5. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. 
6. Odstaw sos do przestygnięcia. 

składniki na nadzienie naleśników

  • 150g jogurtu kokosowego*/śmietanki kokosowej
  • łyżka erytrytolu/syropu klonowego
  • kropelka esencji waniliowej

*jogurt kokosowy mozna kupić w większych marketach np. Lidlu, carrefourze.

WYKONANIE NADZIENIA/WYKOŃCZENIE
1. Jogurt dokładnie połącz z erytrytolem i wanilią.
2. Na naleśnikach rozprowadź cienką warstwę jogurtu i zwiń je w kopertę lub rulonik.
3. Wierch naleśników polej sosem pomarańczowym. Świetnie smakują na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *