Zdrowa babka cytrynowa z makiem lub rodzynkami

Ajj muszę się przyznać, że do tej babki miałam około cztery podejścia haha. No cóż… nie wszystko udaje mi się od razu, ale najważniejsze że się nie poddałam i dzięki temu mogę wrzucić ten idealnie dopracowany przepis. A szło mi tak opornie, ponieważ chciałam poczynić bezglutenową i wegańską wersję tradycyjnego wypieku, jednak za każdym razem ciasto wychodziło mi zbyt wilgotne i zbite. Wydaje mi się, że nie ważne jak długo bym kombinowała – efekt by mnie nie satysfakcjonował. Zwłaszcza, ze te ciasto je się bardziej “na sucho”, więc bardzo dokładnie czuć jego konsystencję, nie da się jej zamaskować żadnym kremem czy dodatkami. Dlatego wersję wegańską odpuściłam i dodałam dwa jajka. Mam nadziej, że to przeżyjecie haha. Więc takim o to sposobem powstała bezglutenowa, nie wegańska babka doskonała!

składniki

  • 150ml mleka sojowego
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 90g mąki owsianej
  • 110g mąki gryczanej
  • 45g skrobi ziemniaczanej/proszku budyniowego bez cukru
  • 90g erytrytolu/ksylitolu/cukru
  • 4 łyżki maku lub rodzynek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka

WYKONANIE
1. Do mleka dodaj sok z cytryny i olej, całość zamieszaj i odłóż na kilka minut aby mleko troszkę zgęstniało.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
3. W wysokim naczyniu ubij białka jaj na bardzo sztywną pianę.
4. Do lekko gęstego już mleka dodaj żółtka i całość dokładnie wymieszaj na jednolitą emulsję. Całość dodaj do suchych składników i dokładnie zmiksuj.
5. Na koniec dodaj pianę z ubitych białek i całość delikatnie wymieszaj.
6. Masę przełóż do formy babki wielkanocnej albo innej ulubionej blaszki (koniecznie wysmarowanej olejem rzepakowym).
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Potem przekręć blaszkę do góry dnem i wyjmij delikatnie ciasto z formy.
8. Podawaj z cukrem pudrem na przykład z erytrytolu lub ksylitolu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *