Składniki na blaszkę o średnicy 16 cm.
składniki na biskzopt czekoladowy
150g waniliowego jogurtu roślinnego (ja używam skyr Alpro waniliowy)
250g napoju sojowego
300g mąki pszennej
200g drobnego cukru
50g kakao
100g oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Składniki na krem laskowo-czekoladowy
100g prażonych orzechów laskowych bez skórki*
150g waniliowego jogurtu roślinnego (ja używam skry Alpro waniliowy)
110g gorzkiej czekolady
70g cukru
szczypta soli
*jeśli nie macie dobrego blendera kielichowego – użycie proszę gotowej pasty z orzechów laskowych.
WYKONANIE BISZKOPTU
1. Napój sojowy, jogurt waniliowy, olej, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce i całość porządnie mieszamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Najlepiej zrobić to za pomocą trzepaczki.
2. Do tak wymieszanych składników dodajemy mąkę pszenną i całość ponownie mieszamy. Chcemy uzyskać gładkie, pozbawione grudek ciasto. Najlepiej użyć w tym celu miksera planetarnego, blendera ręcznego (z końcówką trzepaczką) lub trzepaczki. Dzięki temu łatwiej będzie uzyskać jednolitą konsystencję ciasta.
2. Na koniec dodajemy ocet i ostatni raz całość mieszamy. Spód okrągłej blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masę czekoladową przekładamy do przygotowanej blaszki.
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut lub do suchego patyczka.
4. Upieczone biszkopty pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
WYKONANIE KREMU
1. W blenderze kielichowym umieszczamy orzechy laskowe, jogurt waniliowy, sól oraz cukier. Całość przez kilka minut blendujemy na idealnie gładką masę.
2. Do zblendowanej masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę i całość ponownie blendujemy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
WYKOŃCZENIE
1. Od ciasta odcinamy “górkę” aby uzyskać płaski biszkopt czekoladowy. Biszkopt przecinamy w poprzek na dwie równe części.
2. Pierwszą z części umieszczamy w rancie/blaszce (w którym piekł się biszkopt). Biszkopt opcjonalnie nasączamy.
3. Na biszkopt przekładamy 2/3 kremu czekoladowego a następnie równomiernie rozprowadzamy. Delikatnie przykrywamy drugą połówką ciasta (i również opcjonalnie nasączamy). Na wierzch wykładamy pozostałe 1/3 kremu.
4. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.
5. Smacznego!