Składniki (na 1 porcję)
20g mąki (dowolnej, u mnie ryżowa)
20g proszku budyniowego waniliowego
1 jajko
50g jogurtu waniliowego roślinnego (u mnie roślinny skyr Alrpo waniliowy)
Skórka otarta z 1 cytryny
Do podania: jogurt waniliowy, ulubione owoce (u mnie jagody), ulubione orzechy (u mnie orzechy włoskie)
WYKONANIE
1. W niewielkiej misce dokładnie mieszamy mąkę, proszek budyniowy, jogurt waniliowy oraz skórkę cytrynową.
2. W oddzielnym, wysokim naczyniu ubijamy jajko za pomocą blendera z końcówką trzepaczki. Ubijamy do momentu uzyskania sztywnej, jasnej piany. Tak ubite jajko dodajemy do masy cytrynowej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia obu mas.
3. Patelnie delikatnie natłuszczamy odrobiną oliwy za pomocą silikonowego pędzelka. Omleta smażymy na porządnie rozgrzanej patelni. Na początku pod przykryciem a po przewróceniu na drugą stronę bez przykrycia.
4. Podajemy z jogurtem, owocami oraz orzechami.
5. Smacznego!