
Składniki na 1 porcję
1 tortilla (pszenne lub bezglutenowa)*
90g tofu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
50g jogurtu naturalnego roślinnego (u mnie Skyr Alpro naturalny)
sól i pieprz do smaku
2 gałązki szczypiorku
3 rzodkiewki
ulubione warzywa (u mnie szpinak i ogórek)
WYKONANIE
1. W malakserze z ostrzem w kształcie litery “S” lub innym blenderze umieszczamy tofu, jogurt, sól, sok z cytryny oraz pieprz. Całość blendujemy chwilę do rozdrobnienia tofu. Twarożek nie musi być idealnie gładki, można zostawić drobne grudki tofu.
2. Do tak przygotowanego twarożku dodajemy drobno posiekany szczypiorek i całość dokładnie mieszamy.
3. Pozostałe warzywa kroimy w drobne kawałki.
4. Na tortilli rozsmarowujemy twarożek ze szczypiorkiem a następnie układamy warzywa. Całość zwijamy w rulon. Opcjonalnie tortillę można przekroić na pół.
5. Smacznego!
