
Tak, tak! Dobrze przeczytaliście… złote mleko! Nie wiem, czy słyszeliście o tym magicznym napoju, ale nie martwcie się zaraz wszystko Wam wyjaśnię. Jest to mleko gotowane z dodatkiem syropu klonowego, kurkumy, cynamonu i imbiru. Zazwyczaj przyrządzam je na bazie napoju sojowego lub migdałowego – to moje ulubione! Lubię też czasem zaszaleć i dodać masło orzechowe oraz wanilię. Jest wtedy naprawdę bardzo pyszne, ale także na maksa odżywcze! Nie wiem czy wiecie, ale kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie! Dlatego moim zdaniem warto przemycać ją do naszej diety. A w takim pysznym omlecie, nawet jej nie czuć! To mogę zagwarantować 😉
składniki
- jeden mały banan lub połowa dużego (około 70g)
- 100ml ulubionego mleka
- 50g mąki owsianej
- łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka octu
WYKONANIE
1. Bnana i mleko zmiksuj na jednolita masę.
2. Do mleka bananowego dodaj pozostałe składniki (oprócz octu) i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
3. Na koniec dodaj ocet i jeszcze raz zamieszaj.
4. Smaż na małej, suchej (lub lekko natłuszczonej) patelni pod przykryciem. Gdy ciasto prawie całkowicie się zetnie, przewróć je na drugą stronę i smaż dalej bez pokrywki.
5. Ja gotowego omleta zjadłam z jogurtem naturalnym oraz domowym dżemem z TEGO przepisu. Smacznego!

Hej! Jestem tu pierwszy raz. Przejrzałam Twojego bloga i muszę napisać że jestem pod wrażeniem! Jest bardzo prosto a jednocześnie ciekawie skonstruowany. Na żadnym dotąd blogu nie spotkałam się z możliwością skreślenia użytych składników online. Na dodatek dkladniki są proste, łatwo dostępne, popularne w lodówkavh i nie trzeba biegać do osiedlowego bo brakuje mało znanych lub drogich produktów. NAPRAWDĘ chapeau bas 🖐️🤩
Dziękuje Kochana! Naprawdę bardzo mi miło, że ci się tutaj podoba 😉 Ja swoją przygodę z blogiem dopiero zaczynam, dlatego obiecuje mnóstwo takich pysznych inspiracji z bardzo dostępnych składników! Dobrego dnia!
Omlet wygląda wspaniale, chyba już wiem co zrobię jutro na śniadanie ❤️
Jestem tylko ciekawa ile kalorii ma taki omlet? 🤔
O jak cudownie!💗 koniecznie daj mi znać czy ci smakował😍 Myśle ze około 350 kcal 🥰
jaką rolę ma tu ocet? bez niego nie wyjdzie?
Spulchnia ciasto😘
Hej, jestem pod wrażeniem twojego bloga. Estetyka bardzo przyciąga. I największy plus to prostota. Czekam na więcej twoich przepisów.
Bardzo mi miło 🙂 dziekuje!
Witaj. Taka młodziutka a taka zdolna ☺️ Wspaniałe to wszystko wyglada. Właśnie zaczynam historie z weganizmem. I musze przyznać,ze aż ślinka mi cieknie. Twoje przepisy są bardzo zachęcające. Pokazują mi,ze wcale nie musze się obawiać odmawiania sobie pyszności od których jestem tak uzależniona🤭 wszystko tak pięknie i apetycznie udane. Bardzo się cieszę,ze trafiłam na Twojego bloga. Życzę wielu sukcesow. Powinnaś pomyśleć w przyszłości o kawiarni z produktami wege! Serio!
Bardzo, bardzo mi miło, dziekuje! To największa motywacja do dalszej pracy 😉 W przyszłości planuje na razie warsztaty z wegańskich wypieków, a następny cel to napewno będzie kawiarnia. Buziaki!
Czy może być ocet jabłkowy?
Tak, oczywiście 🙂