Miękkie ciasteczka cynamonowe z orzechami włoskimi

Składniki na 7 sztuk

  • 135g margaryny roślinnej

  • 27g oleju kokosowego

  • 250g cukru

  • 55g puree dyniowego lub jogurtu roślinnego

  • 215g mąki pszennej

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 sody

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 100g orzechów włoskich

WYKONANIE
1. Margarynę rozpuszczamy wraz z olejem kokosowym.  
2. Rozpuszczoną margarynę, olej kokosowy, puree z dyni/jogurt roślinny oraz cukier umieszczamy w robocie stacjonarnym i całość miksujemy na wysokich obrotach przez około 10 minut. Najlepiej skorzystać z końcówki do ubijania. Można także użyć do tego blendera ręcznego z końcówką trzepaczki. Całość ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy.
3. Kiedy uzyskamy puszystą masę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon. Całość miksujemy na najmniejszych obrotach tak aby całość porządnie wymieszać. 
4. Dodajemy mąkę oraz posiekane orzechy włoskie. Całość miksujemy przez chwilę na małych obrotach do porządnego wymieszania. 
5. Tak przygotowaną masę przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (powinna ona dotykać całej powierzchni ciasta) i wkładamy do lodówki na całą noc. 
6. Ze schłodzonego ciasta odrywamy kawałki o wadze 90–100 g i lepimy z nich kulki. 
7. Ciasteczka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Ja wykładam 4 ciasteczka na jednej dużej blaszce. 
8. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika powinny być pięknie zarumienione na brzegach i lekko niedopieczone w środku. Warto obserwować je podczas pieczenia, ponieważ każdy piekarnik jest inny, więc czas pieczenia może się nieco różnić. 
9. Ważne! Aby ciasteczka nie były płaskie, od razu po upieczeniu, kiedy są jeszcze gorące, łyżką lub szklanką zagarniamy boki ciasteczek do środka, aby zmniejszyły swoją objętość. Ja robię to za pomocą małego rantu lub ringu. Po prostu obejmuję rantem gorące jeszcze ciasteczka i obijam nim o ich brzegi – wykonując ruch okrężny. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, napisz do mnie na Instagramie – wyślę filmik pomocniczy 
10. Ciasteczka zostawiamy do wystudzenia i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
11. Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *