
składniki na kruchy spód
- 110g mąki orkiszowej jasnej/gryczanej lub pszennej
- 25g kakao
- 25g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 25g masła migdałowego
- 40g ksylitolu
- 50g jogurtu kokosowego (w temperaturze pokojowej)
- dodatkowo: 200g orzechów pekan
WYKONANIE
1. Do rozpuszczonego oleju kokosowego dodajemy masło migdałowe i całość mieszamy. Dodajemy ksylitol, mieszamy. Dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
2. Na koniec dodajemy mąkę. Całość mieszamy łyżką lub zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
3. Tak przygotowanym ciastem wykładamy formę o średnicy 19cm a następnie wkładamy do zamrażalki na około 30 minut. Ciasto przed pieczeniem powinno być porządnie schłodzone.
4. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na oddzielnej blaszce rozsypujemy orzechy pekan. Spód oraz pekany pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.
5. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na karmel
- 100g syropu klonowego
- 100g cukru kokosowego/trzcinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 100g dobrej jakości margaryny lub 50g oleju kokosowego
WYKONANIE
1. Syrop klonowy, cukier oraz sól umieszczamy w małym garnuszku i zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy (cały czas mieszając) do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści.
2. Do karmelu dodajemy margarynę i całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy całkowicie się ona rozpuści. Karmel pozostawiamy do przestudzenia.
3. Na upieczony, wystudzony spód wysypujemy pekany a następnie zalewamy je karmelem. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Smacznego!



Czy można czymś zastąpić/pominąć masło migdałowe?
To jedyny składnik, którego nie mam na stanie🙂
Masło migdałowe śmiało możesz zastąpić innym masłem orzechowym np. Z orzechów zimowych 🙂