Tarta z pieczonymi pekanami i karmelem

składniki na kruchy spód

  • 110g mąki orkiszowej jasnej/gryczanej lub pszennej
  • 25g kakao
  • 25g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 25g masła migdałowego
  • 40g ksylitolu
  • 50g jogurtu kokosowego (w temperaturze pokojowej)
  • dodatkowo: 200g orzechów pekan

WYKONANIE
1. Do rozpuszczonego oleju kokosowego dodajemy masło migdałowe i całość mieszamy. Dodajemy ksylitol, mieszamy. Dodajemy kakao, mieszamy. Dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
2. Na koniec dodajemy mąkę. Całość mieszamy łyżką lub zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny. 
3. Tak przygotowanym ciastem wykładamy formę o średnicy 19cm a następnie wkładamy do zamrażalki na około 30 minut. Ciasto przed pieczeniem powinno być porządnie schłodzone.
4. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na oddzielnej blaszce rozsypujemy orzechy pekan. Spód oraz pekany  pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.
5. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


składniki na karmel

  • 100g syropu klonowego
  • 100g cukru kokosowego/trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100g dobrej jakości margaryny lub 50g oleju kokosowego

WYKONANIE
1. Syrop klonowy, cukier oraz sól umieszczamy w małym garnuszku i zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy (cały czas mieszając) do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści.
2. Do karmelu dodajemy margarynę i całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy całkowicie się ona rozpuści. Karmel pozostawiamy do przestudzenia.
3. Na upieczony, wystudzony spód wysypujemy pekany a następnie zalewamy je karmelem. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *