Tarta cytrynowo-malinowa

Składniki na spód

  • 140g mąki pszennej/orkiszowej jasnej

  • 70g margaryny roślinnej

  • 45g cukru pudru

  • skórka otarta z 1/2 cytryny

  • szczypta soli

Składniki na warstwę malinową

  • 200g malin (mrożonych lub świeżych)

  • 2-3 łyżki cukru

Składniki na krem cytrynowy

  • 100g nerkowców*

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • skórka otarta z 1 i 1/2 cytryny

  • 100g jogurtu sojowego

  • 60g cukru

  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku

  • 70g rozpuszczonego oleju kokosowego

*jeśli nie masz dobrego blendera kielichowego – możesz użyć gotowej pasty z nerkowców.

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych).
2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i zagniatamy (tylko do zbicia razem masy). Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. 
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy.
4. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty (spód i boki) o średnicy 19 cm. Spód tarty nakłuwamy widelcem i całość wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
5. Schłodzoną tartę pieczemy w 180 stopniach przez 17 minut. Studzimy.

WYKONANIE KONFITURY MALINOWEJ
1. Maliny oraz cukier przekładamy do rondelka i na średniej mocy podgrzewamy do rozpuszczenia i puszczenia soku. Kiedy maliny się rozpuszczą i puszczą sok – możemy zwiększyć moc palnika. Gotujemy i mieszamy przez około 10 minut tak aby woda całkowicie wyparowała. Powinniśmy otrzymać konsystencje gęstej konfitury. Studzimy.
2. Tak przygotowaną konfiturę wykładamy na kruchy spód.

WYKONANIE KREMU CYTRYNOWEGO
1. Nerkowce umieszczamy miseczce, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy.
2. W blenderze kielichowym umieszczamy odcedzone nerkowce, jogurt sojowy, kurkumę, skórkę cytrynową, sok z cytryny oraz cukier. Całość przez kilka minut blendujemy na idealnie gładką masę.
3. Do zblendowanej masy dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i całość ponownie blendujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą.
4. Tak przygotowany krem wykładamy na warstwę malinową.
5. Wkładamy do lodówki na całą noc.
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.