
Przepis na blasze o średnicy 16 cm.
Składniki na biszkopt bezglutenowy
100g banana
40g napoju roślinnego
100g jogurtu roślinnego
50g oleju rzepakowego
60g cukru
110g mąki ryżowej
40g mąki gryczanej
40g proszku budyniowego waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
Składniki na karmel
70g masła orzechowego (gładkiego)
70g napoju sojowego
70g cukru
40g oleju kokosowego
szczypta soli
sKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY
130g wegańskiej śmietanki kremówki 30% (u mnie z firmy Rama)
80g gorzkiej czekolady
30g cukru pudru
szczypta soli
WYKONANIE BISZKOPTU BEZGLUTENOWEGO
1. W wysokim naczyniu umieszczamy: banana, napój roślinny, jogurt, olej, sól, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość blendujemy na gładką masę.
2. Do zblednowanej masy dodajemy mąkę gryczaną, mąkę ryżową oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ocet i ponownie całość dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej blaszki (o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut lub do suchego patyczka.
4. Upieczony biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Biszkopt pozostawiamy w formie, w której się piekł, ponieważ pózniej na niego będziemy wylewać warstwę karmelową.
WYKONANIE KARMELU
1. Cukier trzonowy, masło orzechowe, napój sojowy oraz sól umieszczamy w garnuszku i dokładnie mieszamy. Całość umieszczamy na średnim ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając do zagotowania. Mieszamy i gotujemy na niskim ogniu do momentu kiedy całość porządnie zgęstnieje. Może potrwać to około 10 minut. Konsystencja karmelu powinna przypominać konsystencję gęstego budyniu.
2. Kiedy karmel zgęstnieje dodajemy olej kokosowy i całość porządnie mieszamy do momentu kiedy obie masy porządnie się połączą.
3. Tak przygotowany karmel wylewamy na wystudzony biszkopt (w formie do pieczenia). Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
WYKONANIE MUSU CZEKOLADOWEGO
1. W małym garnuszku umieszczamy 30g śmietanki kremówki, cukier oraz sól. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając do zagotowania. Kiedy zawartość rondelka zacznie delikatnie wrzeć, wyłączamy palnik i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość mieszamy do momentu kiedy czekolada się rozpuści.
2. W oddzielnym wysokim naczyniu umieszczamy pozostałe 100g śmietanki kremówki a następnie ubijamy ją (za pomocą blendera z końcówką trzepaczki) na bardzo sztywną pianę.
3. Do ubitej śmietanki dodajemy zawartość garnuszka. Całość bardzo delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki) do połączenia obu mas.
4. Tak przygotowany mus przekładamy na warstwę karmelową. Całość wkładamy do lodówki na cała noc.
5. Smacznego!

