Ciasto biszkoptowe z karmelem i musem czekoladowym

Przepis na blasze o średnicy 16 cm.

Składniki na biszkopt bezglutenowy

  • 100g banana

  • 40g napoju roślinnego

  • 100g jogurtu roślinnego

  • 50g oleju rzepakowego

  • 60g cukru

  • 110g mąki ryżowej

  • 40g mąki gryczanej

  • 40g proszku budyniowego waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • szczypta soli

Składniki na karmel

  • 70g masła orzechowego (gładkiego)

  • 70g napoju sojowego

  • 70g cukru

  • 40g oleju kokosowego

  • szczypta soli

sKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY

  • 130g wegańskiej śmietanki kremówki 30% (u mnie z firmy Rama)

  • 80g gorzkiej czekolady

  • 30g cukru pudru

  • szczypta soli

WYKONANIE BISZKOPTU BEZGLUTENOWEGO
1. W wysokim naczyniu umieszczamy: banana, napój roślinny, jogurt, olej, sól, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość blendujemy na gładką masę.
2. Do zblednowanej masy dodajemy mąkę gryczaną, mąkę ryżową oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ocet i ponownie całość dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej blaszki (o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut lub do suchego patyczka.
4. Upieczony biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Biszkopt pozostawiamy w formie, w której się piekł, ponieważ pózniej na niego będziemy wylewać warstwę karmelową.


WYKONANIE KARMELU 
1. Cukier trzonowy, masło orzechowe, napój sojowy oraz sól umieszczamy w garnuszku i dokładnie mieszamy. Całość umieszczamy na średnim ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając do zagotowania. Mieszamy i gotujemy na niskim ogniu do momentu kiedy całość porządnie zgęstnieje. Może potrwać to około 10 minut. Konsystencja karmelu powinna przypominać konsystencję gęstego budyniu.
2. Kiedy karmel zgęstnieje dodajemy olej kokosowy i całość porządnie mieszamy do momentu kiedy obie masy porządnie się połączą.
3. Tak przygotowany karmel wylewamy na wystudzony biszkopt (w formie do pieczenia). Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.


WYKONANIE MUSU CZEKOLADOWEGO
1. W małym garnuszku umieszczamy 30g śmietanki kremówki, cukier oraz sól. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając do zagotowania. Kiedy zawartość rondelka zacznie delikatnie wrzeć, wyłączamy palnik i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość mieszamy do momentu kiedy czekolada się rozpuści.
2. W oddzielnym wysokim naczyniu umieszczamy pozostałe 100g śmietanki kremówki a następnie ubijamy ją (za pomocą blendera z końcówką trzepaczki) na bardzo sztywną pianę. 
3. Do ubitej śmietanki dodajemy zawartość garnuszka. Całość bardzo delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki) do połączenia obu mas. 
4. Tak przygotowany mus przekładamy na warstwę karmelową. Całość wkładamy do lodówki na cała noc.
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.