Składniki na 6 babeczek.
składniki na babeczki CZEKOLADOWE
200g jogurtu roślinnego (u mnie sojowy waniliowy z Alpro)
100g napoju rojowego
40g kakao
50g oleju rzepakowego
60g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
110g mąki ryżowej
40g mąki gryczanej
40g waniliowego proszku budyniowego
szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE BUDYNIOWE
220g napoju roślinnego
20g waniliowego proszku budyniowego
1 łyżka cukru
1 łyżka margaryny roślinnej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
50g gorzkiej czekolady
80g wegańskiej śmietanki kremówki (u mnie z firmy Rama) lub tłustego mleczka kokosowego
WYKONANIE BABECZEK
1. W dużej misce umieszczamy jogurt, napój sojowy, olej rzepakowy, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką lub blendujemy blenderem ręcznym do dokładnego połączenia składników.
2. Następnie dodajemy mąkę ryżową, gryczaną oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy ocet i ponownie całość porządnie mieszamy.
3. Tak przygotowane ciasto wykładamy do silikonowych foremek na babeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
WYKONANIE NADZIENIA BUDYNIOWEGO
1. 50g napoju roślinnego umieszczamy w szklance, dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy.
2. W garnuszku umieszczamy pozostałe 170g napoju roślinnego oraz cukier. Całość podgrzewamy na średnim ogniu do zagotowania. Dodajemy rozmieszany proszek budyniowy i całość gotujemy i mieszamy jeszcze przez kilka minut do porządnego zgęstnienia.
3. Na koniec dodajemy margarynę i całość mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki) aż margaryna się rozpuści i całkowicie wmiesza w masę.
4. W wystudzonych babeczkach, od góry wykrawamy dziurkę. Ja robię to za pomocą małego, ostrego nożyka (wycinam za jego pomocą okrąg od góry babeczki) oraz łyżeczki (wydrążam środek).
5. Do wyciętej dziurki, do każdej babeczki wykładamy budyń. Można zrobić to za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
6. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy budyń w środku babeczek stężeje.
WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę drobno siekamy.
2. Do garnuszka przekładamy śmietankę kremówkę a następnie podgrzewamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy na kilka minut do lekkiego ostudzenia i delikatnego zgęstnienia.
3. W tak przygotowanej polewie zamaczamy czubek babeczek budyniowych. Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami.
4. Smacznego!
Waniliowy proszek do pieczenia? Gdzie coś takiego znaleźć? 🙂
Dzień dobry, oczywiście chodziło o waniliowy proszek budyniowy. Już poprawione 😉