Tarta bounty

Blaszka o średnicy 19 cm 😉

składniki na spód

  • jajko
  • 100g mąki gryczanej/orkiszowej
  • 35g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 30g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g kakao
  • 1/3 łyżeczki soli

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki porządnie zagnieć. Ciasto włóż do lodówki na nie więcej niż  15 minut. Ciasto po schłodzeniu powinno mieć zwartą konsystencję.
3. Tak  schłodzone ciasto rozwałkuj (ja polecam wałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub na stolnicy oprószonej obficie mąką).
4. Blaszkę wyłóż rozwałkowanym ciastem (dno oraz brzegi – tak aby powstała taka miseczka, którą napełnimy kremem).
5. Tarte piecz w 180 stopniach przez około 20 minut a następnie pozostaw do całkowitego przestudzenia.

składniki na masę kokosową

  • 10g żelatyny
  • 170g mleka
  • 250g twarogu w kostce
  • 100g wiórek kokosowych
  • 85g ksylitolu/erytrytolu

WYKONANIE MASY KOKOSOWEJ
1. Żelatynę zalej wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko zagotuj krótko ze słodzikiem oraz wiórkami kokosowymi.
3. Wrzące już mleko zdejmij z ognia (nie może już się gotować) i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu zblenduj na jednolitą masę twaróg oraz gorące mleko kokosowe
6. Tak przygotowaną masę wylej na wystudzony spód i włóż do lodówki aż masa całkowicie stężeje.

składiki na polewę

  • 100g czekolady
  • 40ml mleka

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę i mleko rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch chłodzonej tarty.
3. Tartę schowaj do lodówki na kilka godzin aż czekolada się zetnie.
4. Smacznego!

8 komentarzy

    • Tak można użyć innej mąki, ale zdecydownie nie kokosowej. Tutaj sprawdzi się: owsiana, gryczana, orkiszowa, pszenna, żytnia 🙂

  1. hej, czy można zamiast twarogu zastosować serek mascarpone? Mam akurat taki w domu, a to Bounty wygląda obłędnie.

  2. Przepyszna 🤍 wyszła idealna. Dziękuję za ten przepis. Moja dieta wyszła na wyższy poziom z takim deserem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.