Twixy (z fasolą)

przepis na około 20 sztuk, kwadratowa blaszka 20×20

składniki na spód

  • 160 g mąki gryczanej lub orkiszowej
    jasnej
  • 80 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 70g banana
  • 50g oleju kokosowego
  • 80g białej fasoli z puszki (porządnie wypłukanej)
  • szczypta soli

WYKONANIE
1. Banana, fasolę oraz rozpuszczony olej kokosowy zmiksuj dokładnie na jednolitą masę.
2. Do zblendowanej masy dodaj wszystkie pozostałe składniki na spód a następnie całość porządnie zagnieć lub wymieszaj łyżką.
3. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciasto przełóż do kwadratowej formy 20×20 wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dokładnie wyrównaj palcami, tak aby ciasto było równomiernie rozłożone po całej blaszce. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażalki lub ewentualnie lodówki na około 10 minut. W tym czasie możesz nagrzać piekarnik do 180 stopni.
4. Schłodzone ciasto piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut. Gotowe ciasto powinno być ładnie zarumienione na wierzchu.
5. Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygięcia.

składniki na karmel

  • 100 ml dowolnego mleka
  • 80 g gładkiego masła z nerkowców (ewentualnie z orzeszków ziemnych)
  • 60 g cukru trzcinowego/erytrytolu
  • 60 g oleju kokosowego
  • szczypta soli

WYKONANIE KARMELU
1. Masło orzechowe, cukier trzcinowy, mleko oraz sól umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy.
2. Karmel gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu kiedy mocno zgęstnieje a konsystencją będzie przypominał budyń (około 15 minut)
3. Do gotowego karmelu dodajemy olej kokosowy a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy olej całkowicie się rozpuści.
4. Tak przygotowany karmel wykładamy na wystudzone ciasto i całość ładnie wyrównujemy.
5. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalki do momentu kiedy karmel porządnie zgęstnieje.
6. Tak schłodzone ciasto kroimy ostrym nożem na podłużne batoniki oraz ponownie wkładamy do zamrażalki na czas wykonania polewy.

składniki na polewę

  • 200g czekolady
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE POLEWY I WYKOŃCZENIE BATONIKÓW
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej  wraz z olejem rzepakowym (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2.Tak przygotowaną czekoladą polewamy porządnie schłodzone – najlepiej zmrożone batoniki.
3.Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.