Tarta a’la twix

Przepis na tartę o średnicy 20 cm

składniki na spód

  • 220g mąki (gryczanej/orkiszowej/pszennej)
  • 100g jogurtu roślinnego
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g gładkiego masła orzechowego
  • 50g zmielonych na mąkę migdałów
  • 80g ksyliotlu
  • szczypta soli

WYKONANIE SPODU
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
3. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
4. Schłodzonym ciastem wykładamy foremki do tartaletek lub formę na jedną dużą tartę, nakłuwamy je widelcem a następnie jeszcze raz wkładamy do lodówki na około 30 minut lub do zamrażalki na 15 inut.
5. Tartę pieczemy w 200 stopniach przez około 17 minut (jeśli robimy jedną, dużą tartę) lub przez 14 minut (jeśli robimy małe tartaletki).

składniki na karmel

  • 100g mleka roślinnego
  • 80g masła z orzechów nerkowca (ewentualnie masła z orzechów ziemnych)
  • 60g cukru trzcinowego/kokosowego
  • 60g oleju kokosowego lub dobrej jakości margaryny
  • szczypta soli

WYKONANIE KARMELU
1. Mleko, masło orzechowe, cukier oraz sól umieszczamy w małym garnuszku.
2.Całość umieszczamy na małym ogniu i gotujemy przez około 20 minut (cały czas mieszając) lub do momentu kiedy masa mocno stężeje a konsystencją będzie przypominała budyń.
3.Do tak zgęstniałego, ciepłego karmelu dodajemy margarynę/olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Na początku masa może sprawiać wrażenie zważonej, ale mieszamy dalej. Po kilku minutach powinnismy otrzymać gładki karmel.
4.Tak przygotowany karmel przekładamy na upieczony kruchy spód. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy karmel stężeje.

dodatkowo

  • 100g czekolady
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

WYKOŃCZENIE
1. Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem w kąpieli wodnej lub mikrofali.
2. Tak przygotowana czekoladą polewamy schłodzone tartaletki.
3. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy czekolada całkowicie zastygnie.
4. Ciasto przechowujemy w lodówce.
5.Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.