Prosty blok czekoladowy

Przepis na kwadratową blaszkę 20×20 lub 10 małych foremek

składniki

  • 250g daktyli bez pestek (namoczonych przez noc w wodzie)*
  • 150g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 60g gładkiego masła orzechowego
  • 30g mleka roślinnego
  • duża szczypta soli

*jeśli nie masz tyle czasu aby moczyć daktyle – gotuj je w rondelku z wodą przez około 20 minut.

WYKONANIE
1. Daktyle miksujemy z mlekiem oraz solą na gładką masę (najlepiej za pomocą malaksera lub blendera kielichowego).
2. Do zmiksowanych daktyli dodajemy masło orzechowe i ponownie całość blendujemy.
3. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ostatni raz blendujemy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
4. Tak gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy jak najdokładniej. Ja zazwyczaj robię to za pomocą łyzki lub dłoni skropionych olejem rzepakowym – w ten sposób masa nie będzie się kleić a wyrównanie będzie zdecydowanie łatwiejsze. 
5. Gotowe ciasto wkładamy na noc do lodówki.
6. Ciasto przechowujemy w lodówce.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.