Sernik z Marsa

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • jajko
  • 50g mąki owsianej/gryczanej/orkiszowej
  • 15g oleju kokosowego
  • 20g ksylitolu/erytrytolu
  • 10g kakao
  • szczypta soli

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki porządnie zagnieć (Gdyby ciasto było zbyt kruche dodaj więcej oleju lub troszkę dowolnego mleka). Z powstałego ciasta uformuj kulę.
2. Całą masę rozwałkuj (ja polecam wałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
3. Dno okrągłej blaszki wyłóż rozwałkowanym ciastem, ładnie wyrównaj (ja robie to za pomocą natłuszczoną łyżką) i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 14 minut.
4. Gotowy spód pozostaw do przestygnięcia.

składniki na masę serową

  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 200ml mleka
  • 70g erytrytolu/ksylitolu
  • 50g orzechów laskowych*
  • 50g masła orzechowego
  • 250g twarogu
  • 1/2 łyżeczki kakao

*zamiast całych orzechów możesz użyć masła z orzechów laskowych (w tym wypadku pomiń krok 4) lub mąki z orzechów laskowych.

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Żelatynę zalej wodą (odrobinkę ponad je powierzchnię, u mnie około 4 łyżki wody).
2. Mleko, cukier i orzechy laskowe umieść w średnim garnuszku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 8 minut pod przykryciem.
3. Do gorącego, już nie gotującego się mleka dodaj namoczoną żelatynę. Całość wymieszaj bardzo dokładnie aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
4. Mleko z orzechami dokładnie zmiksuj (jeśli używasz blendera ręcznego  polecam całość przełożyć do wysokiego naczynia i miksować zaczynając od najmniejszych obrotów blendera).
5. Do mleka laskowego dodaj twaróg, kakao i masło orzechowe. Całość ponownie, dokładnie zmiksuj.
6. Tak przygotowaną masę wylej na wystudzony spód i wstaw do lodówki do stężenia.

składniki na karmel

  • 150g daktyli
  • łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli

WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle wrzuć do garnuszka, zalej wodą (tak aby były nią przykryte mniej więcej do połowy) i gotuj pod przykryciem około 5-10 minut aż zrobią się bardzo miękkie.
2. Miękkie daktyle odcedź z wody.
3. Daktyle, masło orzechowe i sól zmiksuj na gładką masę. W razie gdyby karmel był zbyt gęsty – dodaj odrobinkę mleka lub wody w któóej gotowały się daktyle.
4. Tak przygotowany karmel wyłóż na stężały już sernik.

składniki na polewę czekoladową

  • 100g czekolady
  • 40ml mleka

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać). Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
2. Tak przygotowaną czekoladą polej wierzch stężałego już ciasta i ponownie wstaw do lodówki do momentu kiedy czekolada stężeje .
3. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.