składniki (na jedną dużą porcję lub 2 małe)
- 200ml mleka
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 40g ksylitolu/erytrytolu
- 3 kropelki aromatu waniliowego
- 90g jogurtu naturalnego
WYKONANIE
1. Żelatynę zalej 4 łyżkami wody i pozostaw na około 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko, słodzik i aromat umieść w rondelku i zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć – zdejmij garnek z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę (w momencie dodawania żelatyny mleko nie może już wrzeć) a następnie całość bardzo dokładnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
3. Tak przygotowane mleko pozostaw na chwilkę do przestygnięcia (nie zastygnięcia!) a następnie dodaj jogurt i całość porządnie wymieszaj.
4. Całą masę przelej do pucharka, miseczki lub słoiczka i włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
WYKONANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ
1. Czekoladę połam na drobne kawałeczki a następnie zalej gorącym mlekiem lub wodą. Całość porządnie wymieszaj – tak aby czekolada całkowicie się rozpuściła (gdyby czekolada nie chciała się rozpuścić – dodaj odrobinkę więcej wrzątku albo podgrzej chwilkę w mikrofali).
2. Tak przygotowaną czekoladą polej wierzch stężałego już deseru. Całość wstaw ponownie do lodówki do momentu kiedy czekolada zastygnie.
3. Smacznego!
Hej, można użyć mleka roślinnego i jogurtu kokosowego zamiast tradycyjnego? 🙂
P.S Świetny blog, właśnie mam zamiar próbować Twoje przepisy 🙂
Oczywiście, że można 😉