Sernik na biszkopcie z galaretką (bez pieczenia)

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na biszkopt

  • jajko
  • 30g erytrytolu/ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 30g mąki orkiszowej/ryżowej

WYKONANIE SPODU
1. Białko oddziel od żółtka. Białko jaja ubij ze słodzikiem na sztywną, białą pianę. Następnie dodaj do niej żółtko i jeszcze raz zmiksuj. Na koniec dodaj proszek do pieczenia sodę i mąkę. Całość ponownie  porządnie zmiksuj.
2. Teraz czas na pieczenie biszkoptu. I tutaj masz dwie opcję:
    – wersja bez pieczenia: Obręcz tortownicy wysmaruj troszkę olejem. Patelnię (o średnicy większej niż średnica obręczy) natłuść i nagrzej na średnią moc palnika. Na tak przygotowaną patelnię połóż rant do góry nogami (tak aby rowek, gdzie przyczepiany jest spód był na górze). Do tak przygotowanego rantu, wlej masę na biszkopt. Całość smaż do momentu kiedy góra biszkoptu sie zetnie. Wtedy, delikatnie nożem oddziel ciasto od rantu, i przekręć biszkopt na drugą stronę. Smaż jeszcze kilka minut.
    – wersja z piekarnika: Ciasto przelej do blaszki, do tortownicy. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut (albo do momentu kiedy ciasto całkowicie się zetnie. Możesz sprawdzić to wkładając w jego środek wykałaczkę – nie powinny zostać na niej żadne kawałki ciasta).

składniki na masę serową

  • 250g twarogu
  • 150ml dowolnego mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60g ksylitolu/erytrytolu

UWAGA! Twaróg oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej.

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Żelatynę zalej 3 łyżkami gorącej wody, odczekaj 5 minut i zamieszaj energicznie aż całość dokładnie się rozpuści. Pozostaw do przestygnięcia (nie zastygnięcia).
2. Twaróg, mleko i słodzik zmiksuj na gładką masę w wysokim naczyniu.
4. Do masy serowej dodaj żelatynę i ponownie całość zmiksuj.
5. Masę serową wylej na gotowy wystudzony spód (zamknięty w tortownicy).
6. Całość schłódź w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.


dodatkowo

  • 40g dowolnej galaretki (czyli pół opakowania)
  • 250ml  wrzącej wody
  • garść owoców jagodowych (borówki, truskawki, maliny, porzeczki, jagody)

WYKOŃCZENIE
1. Galaretkę zalej wrzącą wodą. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Tak aby nie było żadnych grudek. Całość pozostaw do przestygnięcia (nie zastygnięcia).
2. Na wierzchu sernika poukładaj owoce i zalej je galaretką. Włóż do lodówki aby galaretka porządnie stężała.
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.