Zdrowe leniwe

Na początku miała być to wersja w pełni roślinna, jednak chciałam z tak klasycznej pozycji jak kopytka zrobić danie proteinowe. A kopytka z dodatkiem twarogu to już chyba kluski leniwe? Prawda? W sumie nie ma znaczenia jak je nazwiemy – ważne, że smakują tak jak te z dzieciństwa. Ja jak myśle – “kopytka” to mam przed oczami moją babcie, która u mnie w domu stoi przy garnku, nie opuszcza go na krok i ciągle dopytuje się mnie czy aby napewno wyszły tak pyszne jak zawsze. A dla odmiany gdy myślę – “kluski leniwe” mam obrazek mnie i (drugiej) babci na mazurach, przygotowujących leniwe dla pozostałej części rodziny. Pamietam, że dosłownie za każdym razem jedliśmy to danie. Oczywiście tylko i wyłącznie ze śmietaną i cukrem! Nie było nawet mowy o innej opcji. A więc doświadczenie i pomysł na ten przepis zrodził się właśnie dzięki moim babciom. Dziękuję!

składniki (na 2 porcje)

  • 250g twarogu/tofu naturalnego
  • jajko
  • 70g mąki owsianej/ryżowej/orkiszowej
  • łyżka ksylitolu/erytrytolu

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć na jednolitą gęstą masę.
2. Całość podziel na cztery części. Każdą część roluj na blacie w wałek grubości kciuka, spłaszczaj odrobinkę i tnij w około 2 centymetrowe kawałki (UWAGA! możesz pójść na łatwiznę – tak jak ja i po prostu odrywać kawałki ciasta i formować małe kuleczki).
3. Do garnka nalej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Wrzucaj po kolei kluseczki (nie wszystkie na raz, ja zrobiłam to w dwóch turach). Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch to znak, że są już gotowe.
4. Gotowe kluseczki przekładaj z wody na talerz.
5. Świetnie smakują podsmażone z erytrytolem lub ksylitolem!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.