Bajeczny blok czekoladowy

Blok czekoladowy Bajeczny… Mam nadzieję, że wiecie o jaki batonik mi chodzi, bo jest naprawdę przepyszny. Połączenie aksamitnej czekolady z bakaliami musi być strzałem w dziesiątke. I właśnie za to kocham ten przysmak… jego struktura jest po prostu idealna, nie za miękka, nie za twarda. Trochę bałam się, że nie uda mi się odwzorować tej jego przyjemnej konsystencji, ale jest! Udało się, i muszę przyznać, że jestem z niego na maksa zadowolona. Wyszedł zbity, ale jednocześnie kremowy. I właśnie o to mi chodziło. A dodatek bakalii sprawił, ze chce się jeść kawałek za kawałkiem. W sumie nic nie stoi na przeszkodzie, bo ten deser jest bardzo zdrowy! Wykonałam go z kaszy jaglanej, co oznacza, że jest to kopalnia zdrowia i wartości odżywczych! Smacznego!

UWAGA! ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 20cm

składniki na 9 porcji

  • 150g kaszy jaglanej
  • 500ml ulubionego mleka (owsianego, sojowego, kokosowego)
  • 300ml wody
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 150g suszonych daktyli
  • szklanka grubo krojonych orzechów lub bakalii
  • ksylitol/erytrytol (wedle uznania, ja pominęłam)
  • + kakao do dekoracji

WYKONANIE
1. Kaszę umieść w dużym garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gdy całość zacznie się gotować, na powierzchni wody powinna pojawić się żółta piana. Zgarnij ją łyżką i wyrzuć (to ona nadaje kaszy gorzkiego posmaku).
2. Teraz dodaj do kaszy mleko i daktyle oraz ponownie doprowadź do wrzenia. Całość gotuj około 15 minut (kasza powinna być miękka, ale nie powinna wchłonąć jeszcze całego mleka).
3. Ugotowaną kaszę wraz z daktylami zmiksuj jak najdokładniej (jeśli nie uda ci się zrobić tego idealnie – nie przejmuj się. To nie wpłynie na efekt końcowy ciasta).
4. Do gorącej jeszcze kaszy (jeśli zdążyła ci już ostygnąć podgrzej ją na małym ogniu w garnuszku, uważając aby się nie przypaliła) dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż do  jej rozpuszczenia. 
5. Na koniec dodaj posiekane bakalie i jeszcze raz wszystko porządnie zamieszaj.
6. Całość przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i chłódź w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
7. Przed podaniem posyp obficie kakao.
8. Smacznego!

6 komentarzy

  1. Robiłam! Z tą różnicą ,Że akurat w lodówce było tylko 100g czekolady 😀 ale i tak było mega boskie ! I szukam dalej inspiracji 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *