Sernik Kinder Bueno white

Przepis na blaszkę o średnicy 19 cm 😉

składniki na masę serową

  • 350g twarogu
  • 2 jajka
  • 80g ksylitolu/erytrytolu
  • 50ml mleka
  • 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub innej skrobii
  • 60g masła z orzechów laskowych (ewentualnie z orzeszków ziemnych)

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz budyniu) zblenduj na jednolitą masę, następnie dodaj budyń i ponownie dokładnie całość zblenduj.
2. Tak przygotowaną masę wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez  około 50 minut. Pamiętaj, że czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Dobrze upieczony sernik powinien być mocno zarumieniony na wierzchu.
4. Gdy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego przestygnięcia.

składniki na białą polewę

  • 180g jogurtu naturalnego (koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • 45g masła z orzechów nerkowca (ewentualnie z orzeszków ziemnych)
  • 60g rozpuszczonego, lekko ciepłego oleju kokosowego
  • 35g ksylitolu/eryrtytolu
  • gorzka czekolada (do dekoracji)

WYKONANIE BIAŁEJ POLEWY
1. Wszystkie składniki na polewę (oprócz gorzkiej czekolady) wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę. 
2. Tak przygotowaną polewę wyłóż na całkowicie wystudzony sernik.
3. Całość włóż do lodówki na kilka godzin lub do momentu kiedy biała polewa całkowicie stężeje.
4. Gotowe ciasto udekoruj rozpuszczoną gorzką czekoladą.
5. Smacznego!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.