
składniki na owsiankę
- 50g płatków owsianych
- 150 ml dowolnego mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki ulubionego słodzika
- szczypta soli (warto!)
- łyżka bardzo gęstego ulubionego jogurtu/serka homogenizowanego np. skyr
WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na owsiankę (oprócz jogurtu) umieszczamy w garnuszku i gotujemy do momentu kiedy płatki wchłoną całe mleko.
2. Owsiankę pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
3. Do wystudzonej owsianki dodajemy jogurt i całość dokładnie mieszamy.
składniki na krem orzechowo-cynamonowy
- 20g gładkiego masła orzechowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- łyżka gęstego, ulubionego jogurtu
- łyżeczka słodzika (opcjonalnie)
WYKONANIE KREMU
1. Wszystkie składniki na krem dokładnie mieszamy. Gdyby krem był zbyt gęsty możemy dodać do niego odrobinkę mleka.
2. Tak przygotowanym kremem dekorujemy naszą owsiankę.


Skoro w przepisie jest jogurt to nie jest to przepis wegański
Jogurt może być dowolny, nawet roślinny 🙂
Przepisy super, ale brakuje mi tu uwzględnienia makro 🙂
Niestety nie umieszczam takich informacji 🙁
Niestety nie liczę 🙁
Ile mniej więcej kcal?;)
policzyłam z normalnym skyrem i bezkalorycznym słodzidłem – 423 kcal:)
białka 21,4g
tłuszcze: 16,5g
weglowodany: 46,6g
Wiadomo, jakiś margines błędu
Dziekuje!
swietne przepisy ale byloby super gdybys podawala wartosc kaloryczna posilkow. czesto chcialabym cos odtworzyc z twojego bloga ale nie wiem ile dane danie ma kalorii 🙁
Niestety ja nie liczę 🙂
Może i stety 🙂