Sernik cytrynowo-jagodowy

Składniki na blaszkę o średnicy 16 cm.

Składniki na spód

  • 70g maki ryżowej (lub pszennej/orkiszowej)

  • 40g margaryny roślinnej

  • 20g cukru pudru

  • szczypta soli

  • skórka z 1/2 cytryny

Składniki na mase serową

  • 500g jogurtu sojowego waniliowego ( u mnie skyr waniliowy z Alpro)

  • 150g nerkowców

  • 45g cukru

  • 45g rozpuszczonego oleju kokosowego

  • 30g soku z cytryny

  • skórka z 1/2 cytryny

  • 25g waniliowego proszku budyniowego

Składniki na polewę jagodową

  • 150g jagód mrożonych lub świeżych

  • 30g cukru

  • Opcjonalnie do dekoracji świeże listki mięty

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych).
2. Tak rozdrobnione składniki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy aby otrzymać zwarty spód.

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Nerkowce umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy.
2. W blenderze kielichowym miksujemy wszystkie składniki na masę serową (wraz z odcedzonymi nerkowcami) na idealnie gładką masę.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na początku do piekarnika wkładamy sam spód i pieczemy przez 10 minut. Następnie po tych 10 minutach, spód wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na niego masę serową. Całość wkładamy do piekarnika ( nadal nagrzanego do 180 stopni) i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni (nie wyjmując ciasta z piekarnika) i pieczemy przez 35 minut.
4. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Sernik wkładamy do lo∂nówki na kilka godzin.

PRZYGOTOWANIE WARSTWY JAGODOWEJ
1. Jagody oraz cukier umieszczamy na patelni na średnim ogniu. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając aż jagody puszczą sok a cukier się rozpuści. Wtedy możemy zwiększyć moc palnika tak aby całość zagotować i aby odparować wodę z jagód. Powinniśmy otrzymać konfiturę o gęstej konsystencji.
2. Tak przygotowaną konfiturą dekorujemy schłodzony sernik. Opcjonalnie dekorujemy świeżym listkami mięty.
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.