składniki na 1 porcję
100g czerwonej fasoli z puszki
1 jajko
15g kakao
15g mąki owsianej (ewentualnie orkiszowej/pszennej/gryczanej/ryżowej)
15g proszku budyniowego (waniliowego)
70g napoju roślinnego
1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 nektarynka
opcjonalnie: gorzka czekolada do posypania
WYKONANIE
1. Fasolę umieszczamy na sitku i dokładnie przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą.
2. Za pomocą blendera blendujemy na gładką masę: fasolę, mąkę, proszek budyniowy, kakao, jajko, napój roślinny, erytrytol oraz proszek do pieczenia.
3. Patelnię o nieprzywieranym dnie porządnie nagrzewamy (jeśli boicie się, że placuszki będą przywierać, możecie patelnię natłuścić odrobiną oliwy za pomocą silikonowego pędzelka). Nakładamy po 1-2 łyżkach czekoladowej masy na jednego placuszka. Najpierw smażymy pod przykryciem a po przewróceniu na drugą stronę już bez przykrycia.
4. Przygotowujemy nektarynki. Kroimy je w plasterki, wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy około 1/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na wysokim/średnim ogniu do momentu kiedy nektarynki wchłoną całą wodę.
5. Usmażone placuszki podajemy z duszonymi nektarynkami oraz posiekaną, gorzką czekoladą.
6. Smacznego!