Bezglutenowe ciasto bananowe z musem czekoladowym i orzechami włoskimi w karmelu

Składniki na blaszkę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI NA CIASTO BANANOWE

  • 3 średnie banany (około 300g)

  • 2 jajka

  • 40g waniliowego proszku budyniowego

  • 100g mąki ryżowej

  • 40g oliwy z oliwek

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody

  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY

  • 130g wegańskiej śmietanki kremówki 30% (u mnie z firmy Rama)

  • 50g gorzkiej czekolady 80%

  • 30g cukru

  • szczypta soli

skŁADNIKI NA ORZECHY WŁOSKIE W KARMELU

  • 40g masła orzechowego (z orzechów ziemnych lub innych)

  • 40g napoju roślinnego

  • 40g cukru

  • szczypta soli

  • garść orzechów włoskich

WYKONANIE CIASTA BANANOWEGO
1. Banany przekładamy do sporej miski i rozgniatamy widelcem. Nie rozdrabniamy bananów na gładką papkę, wystarczy, że delikatnie jest rozgnieciemy.
2. Do rozgniecionych bananów dodajemy wszystkie pozostałe składniki, czyli jajka, mąkę ryżową, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, sodę, sól, oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki). Powinnismy otrzymać dość gęste ciasto z grudkami bananów.
3. Tak przygotowana masę przekładamy do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 40-50 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczona ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

WYKONANIE MUSU CZEKOLADOWEGO
1. W małym garnuszku umieszczamy 30g śmietanki kremówki, cukier oraz sól. całość podgrzewamy, cały czas mieszając do zagotowania. Kiedy zawartość rondelka zacznie delikatnie wrzeć, wyłączamy palnik i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość mieszamy do momentu kiedy czekolada się rozpuści.
2. W oddzielnym wysokim naczyniu umieszczamy pozostałe 100g śmietanki kremówki a następnie ubijamy ją (za pomocą blendera z końcówką trzepaczki) na bardzo sztywną pianę.
3. Do ubitej śmietanki dodajemy zawartość garnuszka. Całość bardzo delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki) do połączenia obu mas.
4. Tak przygotowany mus przekładamy do wystudzone ciasto bananowe i wkładamy do lodówki. Mus po około godzinie w lodówce powinien być już bardzo sztywny.

WYKONANIE ORZECHÓW WŁOSKICH W KARMELU
1. Cukier, masło orzechowe, napój roślinny oraz sól umieszczamy w garnuszku i dokładnie mieszamy. Całość umieszczamy na średnim ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając do zagotowania. Mieszamy i gotujemy na niskim ogniu do momentu kiedy całość porządnie zgęstnieje. Może potrwać to około 10 minut. 
2. Do gęstej masy dodajemy orzechy włoskie i całość mieszamy do momentu kiedy karmel oblepi orzechy włoskie.
3. Orzechami dekorujemy wierzch ciasta.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *