Przepis na okrągłą formę o średnicy 19 cm.
Składniki na masę serową
270g tofu naturalnego
220g jogurtu sojowego waniliowego lub waniliowego napoju sojowego
150g nerkowców
90g cukru
45g rozpuszczonego oleju kokosowego
30g soku z cytryny
20g proszku budyniowego waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Karmel dyniowy
80g daktyli bez pestek
80g puree z dyni
60g masła orzechowego
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki napoju roślinnego
WYKONANIE SPODU
1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
2. Herbatniki lekko siekamy.
3. Herbatniki oraz margarynę umieszczamy w malakserze i całość dokładnie blendujemy. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku.
4. Spód okrągłej blaszki o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód tak przygotowanej blaszki wykładamy naszą masę, rozprowadzamy na całej powierzchni spodu i porządnie dociskamy aby spód się troszkę bardziej scalił.
WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Nerkowce umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem i odstawimy na 30 minut. Odcedzamy.
2. W blenderze kielichowym miksujemy wszystkie składniki na masę serową (wraz z odcedzonymi nerkowcami).
3. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni (nie wyjmując ciasta z piekarnika) i pieczemy dalej przez 35 minut.
4. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
2. W wysokim naczyniu umieszczamy daktyle oraz wszystkie pozostałe składniki na karmel.
3. Całość blindujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej napoju roślinnego.
4. Tak przygotowany karmel wykładamy na schłodzony sernik. Opcjonalnie wkładamy jeszcze do lodówki na kilka godzin.
5. Smacznego!