Sernik cynamonowy z karmelem dyniowym

Przepis na okrągłą formę o średnicy 19 cm.

Składniki na spód

  • 100g herbatników

  • 65g margaryny roślinnej

Składniki na masę serową

  • 270g tofu naturalnego

  • 220g jogurtu sojowego waniliowego lub waniliowego napoju sojowego

  • 150g nerkowców

  • 90g cukru

  • 45g rozpuszczonego oleju kokosowego

  • 30g soku z cytryny

  • 20g proszku budyniowego waniliowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

Karmel dyniowy

  • 80g daktyli bez pestek

  • 80g puree z dyni

  • 60g masła orzechowego

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • szczypta soli

  • 2 łyżki napoju roślinnego

WYKONANIE SPODU
1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku.
2. Herbatniki lekko siekamy.
3. Herbatniki oraz margarynę umieszczamy w malakserze i całość dokładnie blendujemy. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku.
4. Spód okrągłej blaszki o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód tak przygotowanej blaszki wykładamy naszą masę, rozprowadzamy na całej powierzchni spodu i porządnie dociskamy aby spód się troszkę bardziej scalił.

WYKONANIE MASY SEROWEJ
1. Nerkowce umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem i odstawimy na 30 minut. Odcedzamy.
2. W blenderze kielichowym miksujemy wszystkie składniki na masę serową (wraz z odcedzonymi nerkowcami).
3. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni (nie wyjmując ciasta z piekarnika) i pieczemy dalej przez 35 minut.
4. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.

WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
2. W wysokim naczyniu umieszczamy daktyle oraz wszystkie pozostałe składniki na karmel.
3. Całość blindujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej napoju roślinnego.
4. Tak przygotowany karmel wykładamy na schłodzony sernik. Opcjonalnie wkładamy jeszcze do lodówki na kilka godzin.
5. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *