Składniki na blasze o średnicy 16 cm.
Składniki na ciasto dyniowo-cynamonowe
200g puree dyniowego*
100g napoju sojowego
50g oleju rzepakowego
60g cukru
110g mąki ryżowej**
40g maki gryczanej**
40g waniliowego proszku budyniowego**
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
*aby wykonać puree dyniowe należy ugotować dynię al dente a następnie zblednować na gładkie pure.
** Jeśli nie potrzebujesz ciasta w wersji bezglutenowej: mąkę ryżową, mąkę gryczaną oraz proszek budyniowy możesz zastąpić mąką pszenną.
WYKONANIE CIASTA DYNIOWO-CYNAMONOWEGO
1. W wysokim naczyniu umieszczamy: puree dyniowe, napój roślinny, olej, cynamon, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość blendujemy na gładką masę.
2. Do zblednowanej masy dodajemy mąkę gryczaną, mąkę ryżową oraz proszek budyniowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ocet i ponownie całość dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej blaszki (o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-60 minut lub do suchego patyczka.
4. Upieczony biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
WYKONANIE POLEWY
1. Gorzką czekoladę drobno siekamy. Umieszczamy w małej miseczce.
2. W garnuszku podgrzewamy napój sojowy a następnie zalewamy nim gorzką czekoladą. Całość mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.
3. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia polewy.
4. Smacznego!