Omlet jeżyk

składniki na karmel

  • 50g daktyli
  • 30g jogurtu naturalnego
  • 30g masła orzechowego

WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle umieść w garnuszku, zalej wodą i gotuj około 15 minut pod przykryciem do momentu kiedy daktyle całkowicie zmiękną.
2. Ugotowane daktyle odsącz z wody.
3. Teraz do daktyli dodaj jogurt i masło orzechowe. Całość  zblenduj na gładką masę.

składniki na omleta

  • jajko
  • 90g jogurtu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g mąki orkiszowej/grycanej
  • 20g ksylitolu/erytrytolu

WYKONANIE OMLETA
1. Jajko wymieszaj dokładnie z jogurtem. Do tej masy jajecznej dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie całość wymieszaj.
2. Połowę masy na omleta wylej na małą, lekko natłuszczoną, nagrzaną patelnię. Tą połowę ciasta smaż kilka minut na małym ogniu, do momentu kiedy boki ciasta zaczną się ścinać. 
3. Teraz na środek omleta wyłóż karmel.
4. Na karmel wyłóż ostrożnie pozostałą część ciasta tak aby całkowicie przykryć karmel. Całość smaż pod przykryciem na małym ogniu do momentu kiedy omlet prawie cały się zetnie. Tutaj potrzebna jest odrobinka cierpliwości 😉
5. Kiedy omlet będzie już prawie całkowicie ścięty, przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilka minut już bez przykrywki.

składniki na polewę

  • 40g czekolady
  • łyżka ulubionych bakalii
  • łyżka oleju rzepakowego

WYKONANIE
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Do rozpuszczonej czekolady dodaj posiekane bakalie oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. 
3. Tak przygotowaną polewą dekorujemy omleta.
4. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *