składniki
- 70g dowolnego mleka
- 5g oleju rzepakowego
- 25g ksylitolu/erytrytolu
- 8g kakao
- 40g mąki orkiszowej/pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kostki czekolady (na wierzch)
WYKONANIE
1. Wszystkie składniki (oprócz 3 kostek czekolady) umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
2. Miseczkę z wymieszanymi składnikami umieszczamy w mikrofali i podgrzewamy na najwyższej mocy przez około 2 minuty.
3. Gotowe brownie wyjmujemy z mikrofali a następnie, od razu na wierzch jeszcze gorącego ciasta kładziemy trzy kostki czekolady i czekamy aż pod wpływem ciepła rozpuszczą się.
4. Smacznego!
Hej! Czy można użyć którejś z bezglutenowych mąk do tego przepisu? 🙂
Myśle ze gryczana lub owsiana powinna się dobrze sprawdzić 🙂
cześć czy mogę to zrobić w piekarniku? nie mam niestety mikrofali.
Tak oczywiście, spróbuj upiec je w 180 stopniach przez około 15-20 minut, ale musisz obserwować aby się nie przypaliło 🙂 ponieważ każdy piekarnik jest oczywscie inny
Czy możesz podpowiedzieć jaka wychodzi tutaj kaloryka? 🙂
Ja nie liczę 😉
Rewelacja! Gdy nachodzi chęć na deser sięgam po ten przepis często <3
bardzo mi miło, ja też go uwielbiam.